
Wersje kompatybilne
Spring rolls z kurczakiem i sosem orzechowym (TM5)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Kurczak i makaron ryżowy na parze
- 120 g ryżowego makaronu, vermicelli
- woda letnia, do namoczenia
- 400 g wody
- 300 g filetów z piersi kurczaka, bez skóry
- sól do oprószenia
- pieprz czarny, mielony do oprószenia
- curry, mielone do oprószenia
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
Sos orzechowy
- 1 ząbek czosnku
- 100 g masła orzechowego
- 80 g wody mineralnej, niegazowanej
- 20 g soku z limonki, świeżo wyciśniętego
- 20 g sosu sojowego
- 5 g oleju sezamowego
- ¼ łyżeczki chili, mielonego
Zwijanie spring rolls
- 150 g marchewki z odciętymi końcówkami
- 200 g ogórka nieobranego, z odciętymi końcówkami
- 1 awokado dojrzałe ale jędrne, bez pestki, przekrojone na pół
- sok z limonki, świeżo wyciśnięty do skropienia
- 30 g liści szpinaku baby, świeżych
- woda letnia, do namoczenia
- 12 płatów papieru ryżowego
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 187.8 kcal / 785.6 kJ
- Białko
- 9.5 g
- Tłuszcz
- 8.4 g
- Węglowodany
- 19.5 g
- Błonnik
- 2.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.5 g
- Sód
- 307.5 mg