Urządzenia i Akcesoria
Żurek wegański
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 35 min
2 porcje
Składniki
-
60 g cebuli przekrojonej na pół
-
1 - 2 ząbki czosnku
-
40 g marchewki pokrojonej na kawałki
-
20 g korzenia pietruszki pokrojonego na kawałki
-
20 g korzenia selera pokrojonego na kawałki
-
15 g oleju
-
180 g ziemniaków pokrojonych w 2 cm kostkę
-
400 g wody
-
1 liście laurowe, suszone
-
1 - 2 ziarna ziela angielskiego
-
½ kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), wegańskiej, pokruszonej½ łyżeczki koncentratu bulionu wegańskiego, wykonanego w TM (patrz wskazówka)
-
olej do smażenia
-
½ opakowania tofu, wędzonego (90-100 g)
-
½ łyżeczki majeranku, suszonego
-
¼ łyżeczki papryki wędzonej, mielonej
-
¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
¼ łyżeczki czarnej soli, kala namak (opcjonalnie, patrz wskazówka)
-
25 g śmietanki sojowej lub innej śmietanki roślinnej
-
100 g zakwasu na żurek
-
½ - 1 łyżeczka chrzanu, tartego (patrz wskazówka)
-
prażona cebulka, gotowa (opcjonalnie) do posypania
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
389.2 mg
Białko
12.6 g
Kalorie
1639.8 kJ /
391.9 kcal
Tłuszcz
11.6 g
Błonnik
10.4 g
Tłuszcz nasycony
1.7 g
Węglowodany
63.3 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
WIELKANOC 2024
11 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Wegański bigos z boczniakami
1 godz. 40 min
Wegańska „ryba” z selera po grecku
1 godz. 15 min
Wegański dip z „sera pleśniowego” z tofu
15 min
Wegańskie curry z bakłażanem
50 min
Wegańskie leczo z kurkami
40 min
Wegańskie „flaczki” z ciecierzycą i boczniakami
30 min
Wegańska lasagne z domowym makaronem i soczewicą
2 godz. 20 min
Wegańskie leczo z ryżem
45 min
Wegański gulasz z boczniaków i ciecierzycy
30 min
Brokułowa zupa z soczewicą
25 min
Grecka zupa z soczewicy
40 min
Wegańska fasolka po bretońsku
13 godz. 50 min