Żurek wegański

Żurek wegański

4.8 4 rating
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 35 min
2 porcje

Składniki

  • 60 g cebuli przekrojonej na pół
  • 1 - 2 ząbki czosnku
  • 40 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 20 g korzenia pietruszki pokrojonego na kawałki
  • 20 g korzenia selera pokrojonego na kawałki
  • 15 g oleju
  • 180 g ziemniaków pokrojonych w 2 cm kostkę
  • 400 g wody
  • 1 liście laurowe, suszone
  • 1 - 2 ziarna ziela angielskiego
  • ½ łyżeczki koncentratu bulionu wegańskiego, wykonanego w TM (patrz wskazówka)
    ½ kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), wegańskiej, pokruszonej
  • olej do smażenia
  • ½ opakowania tofu, wędzonego (90-100 g)
  • ½ łyżeczki majeranku, suszonego
  • ¼ łyżeczki papryki wędzonej, mielonej
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ¼ łyżeczki czarnej soli, kala namak (opcjonalnie, patrz wskazówka)
  • 25 g śmietanki sojowej lub innej śmietanki roślinnej
  • 100 g zakwasu na żurek
  • ½ - 1 łyżeczka chrzanu, tartego (patrz wskazówka)
  • prażona cebulka, gotowa (opcjonalnie) do posypania

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 389.2 mg
Białko 12.6 g
Kalorie 1639.8 kJ / 391.9 kcal
Tłuszcz 11.6 g
Błonnik 10.4 g
Tłuszcz nasycony 1.7 g
Węglowodany 63.3 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...