Zupa krem z krewetek

Zupa krem z krewetek

4.9 16 rating
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 45 min
2 porcje

Składniki

  • 2 - 3 gałązki natki pietruszki, świeżej, tylko liście plus dodatkowa ilość do dekoracji
  • 1 ząbek czosnku w tym 0,5 ząbka pokrojonego w 1 mm plastry
  • 35 g czerwonej cebuli przekrojonej na pół
  • 5 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
  • 15 g oleju rzepakowego
  • 210 - 225 g krewetek, surowych, obranych, oczyszczonych (średniej wielkości)
  • 75 g batatów pokrojonych w 0,5-1 cm plastry
  • 200 g mleczka kokosowego
  • 130 g wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
    1 kostka bulionu drobiowego (na 0,5 l), pokruszona
  • ½ łyżeczki sosu sojowego
  • 1 szczypta pieprzu cayenne, mielonego
  • 1 szczypta kurkumy, suszonej, mielonej
  • 1 szczypta pudru z grzybów (opcjonalnie)
  • ½ - 1 łyżka masła klarowanego
  • 60 g kromki chleba np. tostowego, pokrojone w 1,5 cm kostkę
  • 25 - 30 g serka kremowego śmietankowego
  • 5 - 10 g soku z limonki, świeżo wyciśniętego

Poziom trudności

średni


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 942.5 mg
Białko 22.5 g
Kalorie 2326.1 kJ / 556 kcal
Tłuszcz 33.1 g
Błonnik 2.8 g
Tłuszcz nasycony 20.7 g
Węglowodany 32 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...