Urządzenia i Akcesoria
Wieprzowina vindaloo
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 4 godz. 15 min
3 porcje
Składniki
Marynowanie mięsa
-
400 g mięsa z łopatki wieprzowej, bez kości pokrojonej w 3 cm kostkę
-
2 - 3 kaszmirskie papryczki chili, suszone w całości (patrz wskazówka i wariant)
-
2 - 3 strączki kardamonu w całości
-
2 - 3 goździki
-
½ łyżeczki ziaren pieprzu czarnego
-
½ łyżeczki nasion kolendry
-
½ łyżeczki nasion kminu rzymskiego
-
2 - 3 ząbki czosnku
-
10 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
-
1 płaska łyżeczka soli
-
¼ łyżeczki cynamonu, mielonego
-
¼ łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej
-
25 g białego octu winnego
-
25 g wody
Curry
-
100 g cebuli przekrojonej na pół
-
20 g oleju
-
150 g pomidorów, dojrzałych pokrojonych w ćwiartki
-
½ łyżeczki cukru trzcinowego, nierafinowanego
-
liście kolendry, świeże posiekane, do posypania
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
879.6 mg
Białko
24.2 g
Kalorie
1720.6 kJ /
411.2 kcal
Tłuszcz
31 g
Błonnik
1.9 g
Tłuszcz nasycony
9.3 g
Węglowodany
8.4 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
KUCHNIA INDYJSKA
11 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Skrzydełka w przyprawie pięciu smaków
45 min
Kurczak 65 z zielonym chutneyem
1 godz.
Kokosowy kurczak po malajsku
10 godz.
Jamajski kurczak jerk
1 godz. 50 min
Karaibskie curry z kurczakiem i słodkim ryżem
2 godz. 20 min
Wieprzowina z trawą cytrynową (Kuruma iraichchi) z kokosowymi roti
2 godz.
Kotlety wieprzowe po koreańsku z pikantnym ryżem i kapustą pak choi
1 godz. 5 min
Kurczak tandoori z miętowym dressingiem
1 godz. 30 min
Kotlety imbirowe z kurczaka
30 min
Orzechowy kurczak po tajsku z kokosowym ryżem
1 godz.
Indyjski kurczak w jogurcie
1 godz.
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym
40 min