Urządzenia i Akcesoria
Kurczak tandoori z miętowym dressingiem
Przygotowanie 35 min
Czas całkowity 1 godz. 30 min
3 porcje
Składniki
Kurczak tandoori
-
1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
-
1 łyżeczka kolendry, mielonej
-
2 nasiona kardamonu wyłuskane
-
½ łyżeczki soli
-
3 ziarna pieprzu czarnego
-
15 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 1 cm plastry
-
1 ząbek czosnku
-
1 czerwone papryczki chili, świeże bez gniazd nasiennych, pokrojone na kawałki
-
½ łyżeczki mieszanki przypraw z chili
-
½ łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej
-
¼ łyżeczki cynamonu, mielonego
-
½ łyżeczki musztardy
-
25 g koncentratu pomidorowego
-
75 g jogurtu greckiego
-
25 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
15 g oleju
-
6 podudzi z kurczaka, ze skórą z kością
-
1 ½ łyżki migdałów, w słupkach
Dressing miętowy
-
100 g jogurtu greckiego
-
25 g cebuli przekrojonej na pół
-
50 g pomidora przekrojonego na pół
-
30 g liści mięty, świeżych (1 pęczek)
-
¼ łyżeczki soli
-
liście kolendry, świeże do posypania
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
932.7 mg
Białko
55.7 g
Kalorie
2426.9 kJ /
580 kcal
Tłuszcz
32.3 g
Błonnik
2.7 g
Tłuszcz nasycony
7.6 g
Węglowodany
15.3 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Kurczak po peruwiańsku z zielonym sosem i sałatką z awokado
10 godz. 30 min
Korma z wołowiny
3 godz. 10 min
Kurczak 65 z zielonym chutneyem
1 godz.
Wieprzowina po koreańsku z ryżową sałatką
40 min
Jamajski kurczak jerk
1 godz. 50 min
Karaibskie curry z kurczakiem i słodkim ryżem
2 godz. 20 min
Wieprzowina chimichurri z ryżem z warzywami
13 godz. 20 min
Żeberka teriyaki ze słodko-kwaśnymi warzywami
2 godz.
Skrzydełka w przyprawie pięciu smaków
45 min
Orzechowy kurczak po tajsku z kokosowym ryżem
1 godz.
Kotlety wieprzowe po koreańsku z pikantnym ryżem i kapustą pak choi
1 godz. 5 min
Wieprzowina vindaloo
4 godz. 15 min