Klopsiki jagnięce, kuskus i pikantny sos pomidorowy; Mus czekoladowo-daktylowy

Klopsiki jagnięce, kuskus i pikantny sos pomidorowy; Mus czekoladowo-daktylowy

4.6 18 ocen
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 1 godz. 20 min
6 porcji

Składniki

Klopsiki jagnięce
  • 400 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 100 g czerwonej cebuli przekrojonej na pół
  • 1 ząbek czosnku
  • 10 - 20 g mięty, świeżej tylko liście
  • 600 g jagnięciny, mielonej podzielonej na kawałki
  • 100 g bułki tartej
  • 2 jajka
  • 850 g wody
  • 30 - 40 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 1 - 2 łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
  • 2 łyżeczki kolendry, mielonej
  • 1 - 2 łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • oliwa z oliwek do natłuszczenia
Mus czekoladowo-daktylowy
  • 100 g daktyli, suszonych, bez pestek
  • 100 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 60% kakao pokrojonej na kawałki
  • 100 g kakao, słodzonego
  • 500 g śmietany, min. 30% tłuszczu schłodzonej
Pikantny sos pomidorowy
  • 4 ząbki czosnku
  • 40 g oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
  • 1 łyżeczka kolendry, mielonej
  • ½ - 1 łyżeczka chili, mielonego
  • 400 g krojonych pomidorów, z puszki
  • ½ łyżeczki soli
Kuskus
  • 400 g kaszy kuskus
  • ½ łyżeczki soli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do smażenia
  • 10 - 15 liści mięty, świeżych grubo posiekanych
  • 1 opakowanie jogurtu naturalnego małe (180-200 g)
  • mieszane owoce, świeże (np. truskawki, maliny, czereśnie), do podania (ok. 100 g)

Poziom trudności

średni


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 1290.1 mg
Białko 38.9 g
Kalorie 5391.5 kJ / 1288.6 kcal
Tłuszcz 81.4 g
Błonnik 17 g
Tłuszcz nasycony 38.3 g
Węglowodany 110.6 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...