
Urządzenia i Akcesoria
Klopsiki jagnięce, kuskus i pikantny sos pomidorowy; Mus czekoladowo-daktylowy
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 1 godz. 20 min
6 porcji
Składniki
Klopsiki jagnięce
-
marchewki pokrojonej na kawałki400 g
-
czerwonej cebuli przekrojonej na pół100 g
-
ząbek czosnku1
-
mięty, świeżej tylko liście10 - 20 g
-
jagnięciny, mielonej podzielonej na kawałki600 g
-
bułki tartej100 g
-
jajka2
-
wody850 g
-
soku z cytryny, świeżo wyciśniętego30 - 40 g
-
kminu rzymskiego, mielonego1 - 2 łyżeczki
-
kolendry, mielonej2 łyżeczki
-
soli1 - 2 łyżeczki
-
pieprzu czarnego, mielonego½ łyżeczki
-
oliwa z oliwek do natłuszczenia
Mus czekoladowo-daktylowy
-
daktyli, suszonych, bez pestek100 g
-
gorzkiej czekolady, o zawartości min. 60% kakao pokrojonej na kawałki100 g
-
kakao, słodzonego100 g
-
śmietany, min. 30% tłuszczu schłodzonej500 g
Pikantny sos pomidorowy
-
ząbki czosnku4
-
oliwy z oliwek40 g
-
kminu rzymskiego, mielonego1 łyżeczka
-
kolendry, mielonej1 łyżeczka
-
chili, mielonego½ - 1 łyżeczka
-
krojonych pomidorów, z puszki400 g
-
soli½ łyżeczki
Kuskus
-
kaszy kuskus400 g
-
soli½ łyżeczki
-
oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do smażenia3 łyżki
-
liści mięty, świeżych grubo posiekanych10 - 15
-
jogurtu naturalnego małe (180-200 g)1 opakowanie
-
mieszane owoce, świeże (np. truskawki, maliny, czereśnie), do podania (ok. 100 g)
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
1288.6 kcal /
5391.5 kJ
Białko
38.9 g
Tłuszcz
81.4 g
Węglowodany
110.6 g
Błonnik
17 g
Tłuszcz nasycony
38.3 g
Sód
1290.1 mg