Wersje kompatybilne
Ryba z sosem chimichurri, fasolką i ziemniakami; Warstwowy deser z chia
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Sos chimichurri
- 2 ząbki czosnku
- 50 g cebuli szalotki, przekrojonej na pół
- 10 g liści kolendry, świeżych
- 10 g liści natki pietruszki, świeżych
- 1 łyżka oregano, suszonego
- 100 g oliwy z oliwek
- 30 g białego octu winnego
- ½ łyżeczki suszonych płatków chili
- 20 - 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
Ryba, ziemniaki i fasolka szparagowa
- 400 - 500 g filetów z ryby o białym mięsie (np. dorsz, halibut), bez skóry i ości, pokrojonych na 4 kawałki (100-125 g każdy)
- ½ łyżeczki soli, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- pieprz czarny, mielony, do oprószenia
- 500 g wody
- 500 - 600 g ziemniaków, pokrojonych na 2-3 cm kawałki
-
400
g zielonej fasolki szparagowej, świeżej, pokrojonej na 3 cm kawałki
lub 400 g zielonej fasolki szparagowej, mrożonej, uprzednio rozmrożonej, pokrojonej na 3 cm kawałki
Warstwowy deser z chia
- 350 g mleka, schłodzonego
- 25 g syropu klonowego
- ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii, naturalnego (opcjonalnie)
- 50 g nasion chia
- 200 g mango, dojrzałego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość pokrojonego w plastry, do dekoracji
- 16 łyżek granoli (ok. 160 g, patrz wskazówka)
- migdały, w płatkach, prażone, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 3380.2 kJ / 807.9 kcal
- Białko
- 38.2 g
- Węglowodany
- 74.9 g
- Tłuszcz
- 41.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 8 g
- Błonnik
- 14.8 g
- Sód
- 432.9 mg
Alternatywne przepisy
Pieczony łosoś ze spiralizowaną cukinią (TM6)
30min
Ryba w papilotach z plastrami warzyw (TM5)
1 godz.
Pstrągi z warzywami na parze; Mus twarogowy z sosem z owoców jagodowych
55 min
Cytrynowe medaliony z łososia z młodymi ziemniakami, szparagami i ziołowym sosem
40min
Sałatka ze szpinakiem; Roladki z ryby, cytrusowy sos maślany; Pączki z sera koziego i sos z owoców jagodowych
1 godz. 10 min
Filet z białej ryby (sous-vide) z pieczonymi warzywami (z osłoną noża miksującego)
1 godz. 30 min
Turbot w szampańskim sosie
40min
Jajka z boczkiem i szpinakiem z Varomy; Fasola w sosie pomidorowym na ciepło
55 min
Ziołowy filet z indyka z marchewką i fasolką oraz purée z ziemniaków i batatów
50min
Dorsz (sous-vide, z osłoną noża miksującego) z purée ziemniaczanym
1h 50min
Galette z krojonymi jabłkami (TM5)
1h 20min
Pieczona ryba z śródziemnomorskim sosem (TM5)
45min