Wersje kompatybilne
Ryba z sosem chimichurri, fasolką i ziemniakami; Warstwowy deser z chia
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Sos chimichurri
- 2 ząbki czosnku
- 50 g cebuli szalotki, przekrojonej na pół
- 10 g liści kolendry, świeżych
- 10 g liści natki pietruszki, świeżych
- 1 łyżka oregano, suszonego
- 100 g oliwy z oliwek
- 30 g białego octu winnego
- ½ łyżeczki suszonych płatków chili
- 20 - 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
Ryba, ziemniaki i fasolka szparagowa
- 400 - 500 g filetów z ryby o białym mięsie (np. dorsz, halibut), bez skóry i ości, pokrojonych na 4 kawałki (100-125 g każdy)
- ½ łyżeczki soli, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- pieprz czarny, mielony, do oprószenia
- 500 g wody
- 500 - 600 g ziemniaków, pokrojonych na 2-3 cm kawałki
-
400
g zielonej fasolki szparagowej, świeżej, pokrojonej na 3 cm kawałki
lub 400 g zielonej fasolki szparagowej, mrożonej, uprzednio rozmrożonej, pokrojonej na 3 cm kawałki
Warstwowy deser z chia
- 350 g mleka, schłodzonego
- 25 g syropu klonowego
- ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii, naturalnego (opcjonalnie)
- 50 g nasion chia
- 200 g mango, dojrzałego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość pokrojonego w plastry, do dekoracji
- 16 łyżek granoli (ok. 160 g, patrz wskazówka)
- migdały, w płatkach, prażone, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 3380.2 kJ / 807.9 kcal
- Białko
- 38.2 g
- Węglowodany
- 74.9 g
- Tłuszcz
- 41.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 8 g
- Błonnik
- 14.8 g
- Sód
- 432.9 mg
Alternatywne przepisy
Ryba w papilotach z plastrami warzyw (TM6)
1 Std.
Dorsz w śródziemnomorskim sosie z ziemniakami (z osłoną noża miksującego 2.0)
50 Min
Tagliatelle ze szparagami i pesto bazyliowym; Tiramisu truskawkowe w szklankach
1h 25 min
Zupa botwinka; Jajka sadzone na Varomie z ziemniakami i szparagami
45 Min
Żurek z pieczarkami; Polędwiczki w sosie chrzanowym z purée ziemniaczanym i glazurowanymi marchewkami
1 Std. 15 Min
Ryba z fasolką szparagową, salsą verde i szafranowym pilawem; Mus cytrynowo-bazyliowy
55 min
Bowl z ryżem i łososiem
50 Min
Młode ziemniaki z nowalijkami, jajkiem i sosem tatarskim (z osłoną noża miksującego 2.0)
45 Min
Dorsz (sous-vide, z osłoną noża miksującego), risotto z burakiem i trawą cytrynową
2h 10min
Łosoś z warzywami; Sos holenderski
40 Min
Grzanki z salsą pomidorową, awokado i jajkiem na miękko
25 Min
Łosoś z cytrynowym sosem holenderskim, szparagami i ryżem
45 Min