Stacja Thermomix® Friend jest potrzebna

Aby przygotować ten przepis, potrzebna jest stacja Thermomix® Friend. Dowiedz się więcej

Ryba z sosem chimichurri, fasolką i ziemniakami; Warstwowy deser z chia
TM5 / TM6 + Thermomix® Friend

Ryba z sosem chimichurri, fasolką i ziemniakami; Warstwowy deser z chia

3.9 (9 ocen)

Składniki

Sos chimichurri

  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g cebuli szalotki, przekrojonej na pół
  • 10 g liści kolendry, świeżych
  • 10 g liści natki pietruszki, świeżych
  • 1 łyżka oregano, suszonego
  • 100 g oliwy z oliwek
  • 30 g białego octu winnego
  • ½ łyżeczki suszonych płatków chili
  • 20 - 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego

Ryba, ziemniaki i fasolka szparagowa

  • 400 - 500 g filetów z ryby o białym mięsie (np. dorsz, halibut), bez skóry i ości, pokrojonych na 4 kawałki (100-125 g każdy)
  • ½ łyżeczki soli, plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • pieprz czarny, mielony, do oprószenia
  • 500 g wody
  • 500 - 600 g ziemniaków, pokrojonych na 2-3 cm kawałki
  • 400 g zielonej fasolki szparagowej, świeżej, pokrojonej na 3 cm kawałki
    lub 400 g zielonej fasolki szparagowej, mrożonej, uprzednio rozmrożonej, pokrojonej na 3 cm kawałki

Warstwowy deser z chia

  • 350 g mleka, schłodzonego
  • 25 g syropu klonowego
  • ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii, naturalnego (opcjonalnie)
  • 50 g nasion chia
  • 200 g mango, dojrzałego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość pokrojonego w plastry, do dekoracji
  • 16 łyżek granoli (ok. 160 g, patrz wskazówka)
  • migdały, w płatkach, prażone, do dekoracji

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
3380.2 kJ / 807.9 kcal
Białko
38.2 g
Węglowodany
74.9 g
Tłuszcz
41.8 g
Tłuszcz nasycony
8 g
Błonnik
14.8 g
Sód
432.9 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy