Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 500 g dyni piżmowej, pokrojonej na kawałki, Ø 4-5 cm (patrz wskazówka)
- 1 ½ łyżeczki soli
- 3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- ¼ łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
- ¼ łyżeczki papryki ostrej, mielonej
- 10 g oliwy z oliwek, plus 1 łyżka
- 3 - 3 ½ łyżeczki miodu, płynnego
- ½ - 1 ząbek czosnku
- 5 suszonych pomidorów, w oleju, odsączonych, w tym 4 pokrojone w 2 x 1 cm paski
- 35 g oleju, pozostałego po odsączeniu suszonych pomidorów
-
15 - 20
g octu jabłkowego (patrz wariant)
lub 15 - 20 g białego octu winnego (patrz wariant) - 1 ½ łyżeczki musztardy (patrz wskazówka)
- 1000 g wody
- 100 g kaszy jęczmiennej pęczak
- 50 g liści szpinaku baby, świeżych
- 80 g sera feta, pokrojonego na 3 cm kawałki
- orzechy włoskie, łuskane, grubo posiekane, do dekoracji (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1486.2 kJ / 355.2 kcal
- Białko
- 8.1 g
- Węglowodany
- 41 g
- Tłuszcz
- 19.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 5.3 g
- Błonnik
- 7.6 g
- Sód
- 1111.1 mg
Alternatywne przepisy
Omlet z fetą i szpinakiem
15min
Gnocchi z krewetkami w ziołowym sosie
30 min
Placki pomidorowe po grecku i sałatka z rumienioną ciecierzycą
50 min
Makaron z fasolką szparagową, tofu i cukinią
30 min
Gofry z wędzonym łososiem i puszystym serem feta
45 min
Makaron z krewetkami w pomarańczowym sosie
45 min
Tzatziki z tartych ogórków z miętą (TM6)
45 min
Wrapy z serem halloumi
40 min
Dorsz w indyjskim sosie pomidorowym
1h
Wytrawny naleśnik dutch baby z serem kanapkowym
45 min
Paella z owocami morza
50 min
Sałatka z kaszą bulgur i dynią na ciepło
50 min