Migdałowe ciasto z tahini
TM6 TM5

Migdałowe ciasto z tahini

4.5 (17 ocen)

Składniki

Migdałowe ciasto z tahini

  • 30 g ziaren sezamu, białego
  • 100 g migdałów, blanszowanych
  • 180 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • 150 g cukru
  • 3 jajka
  • 180 g pasty tahini (patrz wskazówka)
  • 30 g czarnego kakao, naturalnego, niesłodzonego
    lub 30 g kakao naturalnego, niesłodzonego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, bezglutenowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego

Polewa czekoladowa

  • 200 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 50% kakao, pokrojonej na kawałki
  • 80 g śmietany, min. 30% tłuszczu

Wartości odżywcze
na 1 kawałek
Kalorie
2883.8 kJ / 689.3 kcal
Białko
12.7 g
Węglowodany
40.7 g
Tłuszcz
55.3 g
Tłuszcz nasycony
23 g
Błonnik
6.5 g
Sód
111.1 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy