![Migdałowe ciasto z tahini Migdałowe ciasto z tahini](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/049211a5a071ca6f54d43bc146181ea3/Derivates/d62216580a2b8bc127d1df27acfd5bb211bd4f64.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Migdałowe ciasto z tahini
- 30 g ziaren sezamu, białego
- 100 g migdałów, blanszowanych
- 180 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 150 g cukru
- 3 jajka
- 180 g pasty tahini (patrz wskazówka)
-
30
g czarnego kakao, naturalnego, niesłodzonego
lub 30 g kakao naturalnego, niesłodzonego - 1 łyżeczka proszku do pieczenia, bezglutenowego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego
Polewa czekoladowa
- 200 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 50% kakao, pokrojonej na kawałki
- 80 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- Wartości odżywcze
- na 1 kawałek
- Kalorie
- 2883.8 kJ / 689.3 kcal
- Białko
- 12.7 g
- Węglowodany
- 40.7 g
- Tłuszcz
- 55.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 23 g
- Błonnik
- 6.5 g
- Sód
- 111.1 mg
Alternatywne przepisy
Porzeczanki (drożdżówki z porzeczkami) na napoju roślinnym (bez laktozy)
2 Std. 50 Min
Mus czekoladowy z kawą zbożową i truskawkami (bez laktozy)
3h
Mazurek cytrynowy
2h
Masło matcha
5 Min
Baskijski sernik pistacjowy
9 Std.
Mazurek na orkiszowym spodzie z kremem orzechowym
2 godz. 30 min
Zapiekanka z ziemniaków i batatów (TM5)
1 Std.
Klasyczne brownie
50 Min
Grecka zupa z wołowiną (TM6)
1 Std. 50 Min
Mazurek czekoladowo-kajmakowy z orzechami
1 Std. 40 Min
Curry z kurczakiem i ryżem gotowanym na parze
40 Min
Mus z wątróbki z konfiturą wiśniową
45 Min