Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Migdałowe ciasto z tahini
- 30 g ziaren sezamu, białego
- 100 g migdałów, blanszowanych
- 180 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 150 g cukru
- 3 jajka
- 180 g pasty tahini (patrz wskazówka)
-
30
g czarnego kakao, naturalnego, niesłodzonego
lub 30 g kakao naturalnego, niesłodzonego - 1 łyżeczka proszku do pieczenia, bezglutenowego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego
Polewa czekoladowa
- 200 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 50% kakao, pokrojonej na kawałki
- 80 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- Wartości odżywcze
- na 1 kawałek
- Kalorie
- 2883.8 kJ / 689.3 kcal
- Białko
- 12.7 g
- Węglowodany
- 40.7 g
- Tłuszcz
- 55.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 23 g
- Błonnik
- 6.5 g
- Sód
- 111.1 mg
Alternatywne przepisy
Spaghetti z cukinii à la carbonara (TM6)
40min
Ciasteczka ze skórek bananów
1h 30min
Białkowe batony czekoladowo-orzechowe
1h 45min
Wegańskie ciasteczka migdałowe z kawałkami czekolady
35 Min
Mus czekoladowy z kawą zbożową i truskawkami (bez laktozy)
3h
Koktajl z herbatą matcha i pistacjami
10 min
Czarne sezamki
1h 50 min
Lniane smoothie i czekoladowe ciasteczka
9 Std.
Lodowe babeczki z bananem i masłem orzechowym
6h 30min
Płynące ciasto czekoladowe (lava cake)
40min
Serowo-warzywny spód do pizzy
45min
Klasyczne brownie
50min