Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 200 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 60% kakao, pokrojonej na kawałki
- 2000 g śliwek, dojrzałych, bez pestek, przekrojonych na pół
- 200 - 300 g cukru
-
2
łyżeczkę cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 4 łyżeczki cukru wanilinowego - 2 - 3 łyżki kakao naturalnego, niesłodzonego
- Wartości odżywcze
- na 1 słoik
- Kalorie
- 2721.4 kJ / 650 kcal
- Białko
- 6 g
- Węglowodany
- 123.8 g
- Tłuszcz
- 16 g
- Tłuszcz nasycony
- 9.4 g
- Błonnik
- 7.4 g
- Sód
- 11 mg
Alternatywne przepisy
Dżem śliwkowo-borówkowy; Dżem jabłkowo-dyniowy (z cukrem żelującym 2:1)
1h
Dżem brzoskwiniowy (z mieszanką żelującą 3:1)
50min
Dżem truskawkowo-rabarbarowy
40min
Kawior z cukinii (w słoikach na zimę)
1h 10min
Powidła śliwkowo-czekoladowe
1h 30min
Przecier pomidorowy (passata) z chili i czosnkiem
1h
Powidła śliwkowe
2h
Mus jabłkowy (na szarlotkę)
40min
Przecier pomidorowy (passata) z bazylią i czosnkiem
1h 15min
Ketchup z cukinii
1h
Przecier pomidorowy z ziołami i czosnkiem (passata)
1h 10min
Klasyczny włoski przecier pomidorowy (passata)
55 min