Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto
- 75 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 150 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 1 szczypta soli
-
½
łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub ¼ łyżeczki ekstraktu z wanilii, naturalnego - 50 g wody
Nadzienie
- 500 - 750 g jabłek
- 2 - 3 łyżki cukru
- 1 - 2 łyżki masła, zimnego, pokrojonego na małe kawałki
- Wartości odżywcze
- na 1 kawałek
- Kalorie
- 922.2 kJ / 220.4 kcal
- Białko
- 2.5 g
- Węglowodany
- 31.2 g
- Tłuszcz
- 10.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 6.2 g
- Błonnik
- 2.5 g
- Sód
- 21.2 mg
Alternatywne przepisy
Grecka zupa fasolowa (Fasolatha); Placki z cukinii i marchewki z dipem z sera feta
50min
Carpaccio z buraków z cukinią (TM6)
15min
Mizeria z grubo krojonych ogórków (TM5)
10min
Tarta z krojonymi owocami (TM6)
5h 30 min
Tarta z różami z jabłek (TM6)
2 Std. 50 Min
Surówka z tartego selera z domowym majonezem (TM6)
10min
Tarta z jabłkami (TM5)
1 Std.
Drożdżowe racuchy z krojonymi jabłkami (TM6)
1 Std.
Surówka z marchewki, selera i jabłka (TM5)
10min
Surówka z tartej marchewki z jabłkiem (TM6)
5min
Coleslaw z tartych i krojonych warzyw (TM6)
10min
Ciasto na pizzę na odrobinie drożdży
23 godz. 10 min