Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 400 g mąki pszennej, typ 405 lub 550, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 100 g mąki żytniej, typu 1150
-
20
g drożdży świeżych, pokruszonych
lub 2 łyżeczki suchych drożdży - 340 g wody, plus dodatkowa ilość do zwilżenia
- 1 ½ - 2 łyżeczki soli
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 611 kJ / 146 kcal
- Białko
- 5 g
- Węglowodany
- 30 g
- Tłuszcz
- 0 g
- Błonnik
- 1.8 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Chleb orkiszowo-żytni z naczynia kamionkowego
2h 20min
Chleb orkiszowy z płatkami owsianymi i sezamem
1h 45min
Chleb z ziarnami
2h 30min
Chleb jogurtowy
3h
Chleb tostowy (bez laktozy)
2h 45 min
Pszenny chleb na maślance (z naczynia kamionkowego)
4h 35min
Słonecznikowe bagietki
1 Std. 10 Min
Bułki śniadaniowe
1h 40min
Chleb pszenno-żytni na drożdżach
2h 10min
Wielozbożowe bułki śniadaniowe
1 Std. 15 Min
Podłużne bułki pszenne
3h 30min
Chleb portugalski (Pão de água)
4h