Przekładane ciasto marchewkowe z orzechami
TM6 TM5

Przekładane ciasto marchewkowe z orzechami

4.7 (184 oceny)

Składniki

Ciasto marchewkowe

  • 150 g orzechów włoskich, łuskanych
  • 300 g marchewki, pokrojonej na kawałki
  • 200 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • 130 g oleju
  • 250 g mąki tortowej
  • 50 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii, naturalnego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki korzennej przyprawy do piernika, wykonanej w TM
    lub 2 łyżeczki korzennej przyprawy do piernika

Krem z białą czekoladą

  • 160 g białej czekolady, pokrojonej na kawałki
  • 100 g masła, pokrojonego na kawałki
  • 500 - 600 g serka kremowego, śmietankowego, w temp. pokojowej, podzielonego na kawałki
  • 20 - 40 g soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego
  • 30 - 60 g cukru pudru
  • 16 orzechów włoskich, łuskanych, połówek, do dekoracji

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
2164.7 kJ / 517.4 kcal
Białko
7.7 g
Węglowodany
39 g
Tłuszcz
38.2 g
Tłuszcz nasycony
14.2 g
Błonnik
1.7 g
Sód
366.5 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy