
Wersje kompatybilne
Yellow Curry with Mushroom (Dandelion restaurant)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 6 stalks fresh lemongrass
- 80 g fresh turmeric peeled
- 100 g fresh galangal peeled
- 20 makrut lime leaves
- 100 g vegetable oil
- 20 g Korean chilli paste (gochujang)
- 1 ½ tsp ground turmeric
- 500 g fresh mixed mushrooms (king oyster, enoki, lion’s mane)
- 600 g coconut water
- 1000 g coconut cream
- 40 g palm sugar
- 2 tsp fish sauce
- 2 pinches xanthan gum (see Tips)
- fresh coriander leaves only, to serve
- fresh mint leaves only, to serve
- red chilli oil to serve
- 1 fresh lime cut into wedges, to serve
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 507.4 kcal / 2122.9 kJ
- Białko
- 9.7 g
- Tłuszcz
- 38.9 g
- Węglowodany
- 35.2 g
- Błonnik
- 5.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 25.9 g
- Sód
- 344.3 mg