Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Creamy coconut raita
- 1 continental cucumber, cut into pieces (approx. 4 cm)
- 1 garlic clove
- 1 spring onion/shallot, trimmed and cut into thirds
- 5 sprigs fresh mint, leaves only
- 200 g coconut yoghurt (see Tips)
- 50 g filtered water
- 1 tbsp lemon juice
- ½ tsp sugar
- 1 - 2 pinches salt, to taste
- 1 tbsp extra virgin olive oil
Tandoori portobellos
- 100 g extra virgin olive oil, plus extra for greasing
- 2 tbsp lime juice
- 2 tsp chilli powder
- 2 tsp ground cinnamon
- 2 tsp cumin seeds
- 4 whole cloves
- 2 tsp coriander seeds
- 1 black cardamom pod (optional - see Tips)
- ½ tsp ground turmeric
- 20 g tomato paste
- 5 cm piece fresh ginger, peeled and cut into slices
- 4 garlic cloves
- 1 tsp salt, to taste
- 100 g coconut yoghurt (see Tips)
- 8 fresh portobello mushrooms
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 3868.7 kJ / 921.1 kcal
- Białko
- 8.9 g
- Węglowodany
- 16.4 g
- Tłuszcz
- 89.8 g
- Błonnik
- 14.6 g
Alternatywne przepisy
Chilli con tempeh
20min
Chickpea shawarma salad bowl
40min
Mediterranean capsicums
2h
Carrot, capsicum and pistachio pilaf
1h
Curried chickpea and lentil sandwich filling
40min
Ma po dou fu (mapo tofu)
15min
Thai tofu and sweet potato cakes
30min
Baingan ka bharta
1h 20min
Sabji (vegetable) curry
30min
Mushroom stroganoff
20min
Chickpea ratatouille (gut health)
1h
Caribbean curry
40min