![Zupa tex-mex z kurczakiem; Warzywne tortille; Smoothie ananasowo-ogórkowe Zupa tex-mex z kurczakiem; Warzywne tortille; Smoothie ananasowo-ogórkowe](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/0cf9dfb35cbe4e4883cd0eb2efcf17a7/Derivates/4ce99b18ecd301c4a89710143a7480493d860bad.jpg)
Wersje kompatybilne
Zupa tex-mex z kurczakiem; Warzywne tortille; Smoothie ananasowo-ogórkowe
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Zupa tex-mex z kurczakiem i warzywne tortille
- 350 g czerwonej papryki, bez gniazd nasiennych, w tym 200 g pokrojonej na kawałki, 150 g pokrojonej w 1 cm kostkę
- 150 g ogórka, obranego lub nieobranego, bez gniazd nasiennych, pokrojonego na kawałki (patrz wariant)
- 80 g cebuli, przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku
- 1 - 2 papryczki chili jalapeño, świeże, bez gniazd nasiennych, pokrojone na kawałki
- 20 g oliwy z oliwek
- 400 g krojonych pomidorów, z puszki
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu drobiowego (na 0,5 l), pokruszona - 550 g wody
- 1 ½ - 2 łyżki mieszanki przypraw do tacos i fajitas (patrz wskazówka)
- 500 g mięsa z udek kurczaka, bez skóry, bez kości, pokrojonego na 2-3 cm kawałki
- 4 tortille pszenne
- 4 łyżeczki ketchupu
- 4 - 8 łyżek sera cheddar, tartego
Smoothie ananasowo-ogórkowe i zupa tex-mex z kurczakiem c.d.
- 300 g ananasa, świeżego, pokrojonego na kawałki
- 150 g ogórka, obranego lub nieobranego, pokrojonego na kawałki
- 50 g liści szpinaku baby, świeżych
- 100 g jabłka, bez gniazd nasiennych, pokrojonego na kawałki
- 230 g wody mineralnej, gazowanej lub niegazowanej
- 5 kostek lodu (patrz wskazówka)
- 5 - 10 liści mięty, świeżych
- sól, do smaku
- pieprz czarny, mielony, do smaku
- ser cheddar, tarty, do podania
- 1 awokado, dojrzałe, pokrojone w plastry, do podania
- 4 łyżki kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu, do podania
- liście kolendry, świeże, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2660.3 kJ / 635.8 kcal
- Białko
- 36 g
- Węglowodany
- 60.4 g
- Tłuszcz
- 29.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 7.7 g
- Błonnik
- 10.8 g
- Sód
- 929.7 mg
Alternatywne przepisy
Bułeczki na parze z szarpanym kurczakiem i salsą z awokado
45 min
Piersi z indyka (sous-vide, z osłoną noża miksującego) z ratatouille i ziemniakami
1sa
Fajitas z kurczakiem i pieczarkami (TM6)
1sa
Fajitas z kurczakiem i pieczarkami (TM5)
1sa
Sałatka z kurczakiem; Ryż na mleku z karmelizowanymi gruszkami
1sa 15 dk
Gnocchi z sosem warzywnym; Serniczki z musem porzeczkowym
45 min
Zupa koperkowa z pulpecikami; Racuchy budyniowe z owocami
1sa
Roladki z kurczaka z warzywnym kuskusem; Tiramisu truskawkowo-melonowe
1h 35 min
Eskalopki z indyka w sosie śmietanowo-musztardowym z ziemniakami i surówką
50 Min
Wietnamska sałatka z kurczakiem i kapustą (TM6)
40 dk
Kokosowe bułeczki bao z indykiem hoisin
1sa 20 dk
Kurczak po meksykańsku z aromatycznym ryżem
35 dk