Tarta z ricottą i kolorowymi pomidorkami

4.2 18 ocen
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 1 godz. 30 min
8 porcji

Składniki

  • 220 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 110 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki
  • 30 - 40 g wody
  • 1 ¾ łyżeczki soli
  • 300 - 400 g pomidorka koktajlowego różnokolorowych, przekrojonych na pół
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 40 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
    40 g sera grana padano, pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 1 kawałek skórki z cytryny (ok. 4 x 1 cm), ekologicznej, bez białych błonek (albedo)
  • 250 g sera ricotta podzielonego na kawałki
  • 150 g serka śmietankowego podzielonego na kawałki
  • 5 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 2 łyżki orzeszków piniowych
    2 łyżki migdałów, w słupkach
  • liście bazylii, świeże do dekoracji

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 531.4 mg
Białko 9.6 g
Kalorie 1378.5 kJ / 329.5 kcal
Tłuszcz 23.3 g
Błonnik 1.3 g
Tłuszcz nasycony 12.6 g
Węglowodany 21.2 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...