
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Lamb tikka
- 2 garlic cloves
- 3 cm piece fresh ginger peeled
- 200 g natural yoghurt
- 1 tsp paprika
- 2 tsp garam masala
- ½ tsp ground turmeric
- 1 tsp salt
- 6 lamb rump steaks trimmed (approx. 600 g x 2 cm thickness)
Spicy eggplant
- 2 garlic cloves
- 1 fresh bird's eye chilli trimmed
- 150 g brown onion cut into eighths, segments separated
- 50 g olive oil
- 1 tsp mustard seeds
- 1 tsp ground coriander
- 300 - 350 g eggplant trimmed, quartered and cut into pieces (3 cm)
- 400 g canned chopped tomatoes
- 1 tsp salt
- ½ Lebanese cucumber peeled, deseeded and cut into slices
- natural yoghurt to serve
- fresh mint leaves, for garnishing
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 1389.8 kcal / 5815.1 kJ
- Białko
- 66.3 g
- Tłuszcz
- 114.8 g
- Węglowodany
- 20.6 g
- Błonnik
- 5.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 47.1 g
- Sód
- 1412.7 mg