
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 400 g ziemniaków pokrojonych na 4 cm kawałki
- 500 g dyni piżmowej obranej, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na 4 cm kawałki
- 150 g marchewki pokrojonej na 4 cm kawałki
- 30 g oliwy z oliwek plus 2 łyżki
- 2 łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 czubata łyżeczka maku
- 2 goździki
- 7 nasion kardamonu wyłuskanych
- 250 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 3 ząbki czosnku
- 20 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
- 1 zielona papryczka chili, świeża bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
- 30 g oliwy z oliwek
- ¾ łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
- 1 liść laurowy, suszony
- 50 g orzechów nerkowca
- 50 g migdałów, blanszowanych
- 400 g mleczka kokosowego
- 60 g wody
- liście kolendry, świeże do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 441.5 kcal / 1847.1 kJ
- Białko
- 8.4 g
- Tłuszcz
- 27.4 g
- Węglowodany
- 37.8 g
- Błonnik
- 6.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 11.8 g
- Sód
- 814.7 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Pomarańczowa kasza bulgur z pieczonymi warzywami (TM5)
1 godz.
Proteinowy bowl z falafelami i granatem
2 godz. 35 min
Aromatyczne biryani z soczewicą
40 min
Warzywa w sosie orzechowym z ryżem (z osłoną noża miksującego 2.0)
45 min
Wrapy z shawarmą z boczniaków
45 min
Curry z pieczoną dynią i ciecierzycą
1 godz.
Dyniowe ragout z ryżem
45 min
Dal z brązowym ryżem i soczewicą
45 min
Paneer w sosie maślanym (Paneer Makhani)
55 min
Wegetariańska moussaka (musaka)
1 godz. 5 min
Wegański ramen z masłem orzechowym
45 min
Wietnamski bowl z tofu i makaronem
45 min