Zapiekane bakłażany z sosem pomidorowym i serem feta
TM5 TM6

Zapiekane bakłażany z sosem pomidorowym i serem feta

4.3 (11 ocen)

Składniki

  • 1 bakłażan (ok. 250 g)
  • 1 szczypta soli, plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego, plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 10 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 50 g sera feta, pokruszonego
  • 50 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 g krojonych pomidorów, z puszki
  • ¼ łyżeczki papryki wędzonej, mielonej
  • ½ łyżeczki ziół prowansalskich, suszonych
  • natka pietruszki, świeża, posiekana, do dekoracji

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1762.4 kJ / 421.2 kcal
Białko
15.3 g
Węglowodany
48.5 g
Tłuszcz
22.2 g
Tłuszcz nasycony
9 g
Błonnik
20.2 g
Sód
1064.2 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy