Wersje kompatybilne
Zapiekane bakłażany z sosem pomidorowym i serem feta
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 1 bakłażan (ok. 250 g)
- 1 szczypta soli, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 10 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 50 g sera feta, pokruszonego
- 50 g cebuli, przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku
- 200 g krojonych pomidorów, z puszki
- ¼ łyżeczki papryki wędzonej, mielonej
- ½ łyżeczki ziół prowansalskich, suszonych
- natka pietruszki, świeża, posiekana, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1762.4 kJ / 421.2 kcal
- Białko
- 15.3 g
- Węglowodany
- 48.5 g
- Tłuszcz
- 22.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 9 g
- Błonnik
- 20.2 g
- Sód
- 1064.2 mg
Alternatywne przepisy
Kurczak pieczony z warzywami
1h 10min
Fettucine z grzybami
40 Min
Południowoafrykański żółty ryż
20 Min
Gniazdka ze spiralizowanych warzyw z duszonymi pieczarkami (TM5)
1sa
Risotto z dynią i szpinakiem
35 Min
Ziemniaki i fasolka szparagowa z pesto pietruszkowym
35 Min
Rösti z warzyw korzeniowych (TM5)
50 Min
Pieczona ryba masala
1 Std. 15 Min
Gryczotto z grzybami i gorgonzolą
40 Min
Sałatka z pieczoną dynią i kaszą pęczak (TM5)
45 Min
Quesadille z chorizo i guacamole
25min
Makaron z pesto pistacjowym i serem buratta
35 Min