Zupa krem z czerwonej soczewicy i papryki

Zupa krem z czerwonej soczewicy i papryki

4.5 37 rating
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 35 min
4 porcje

Składniki

  • ⅓ pęczka natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 130 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 70 g cebuli przekrojonej na pół
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka curry, mielonego
  • 15 g oleju
  • 200 g papryk, różnokolorowych bez gniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
  • 130 g czerwonej soczewicy, suszonej
  • 600 g wody
  • 1 łyżeczka soli plus dodatkowa ilość do smaku
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ⅓ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
  • ¼ łyżeczki pieprzu cayenne, mielonego
  • 1 ⅓ łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    1 ⅓ kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszonej
  • śmietana, 18% tłuszczu do dekoracji
    crème fraîche, min. 30% tłuszczu, do dekoracji

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 617.8 mg
Białko 9.3 g
Kalorie 766.9 kJ / 183.3 kcal
Tłuszcz 4.5 g
Błonnik 6.2 g
Tłuszcz nasycony 0.7 g
Węglowodany 28.8 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...