![Czulent z warzywami korzeniowymi i wołowiną (z osłoną noża miksującego) Czulent z warzywami korzeniowymi i wołowiną (z osłoną noża miksującego)](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/206ed459ec6751ddbba25d2f5e55b5b9/Derivates/96fe86b417e1f37c2b8b3efcb5739696b9bd5714.jpg)
Wersje kompatybilne
Czulent z warzywami korzeniowymi i wołowiną (z osłoną noża miksującego)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 100 g cebuli, przekrojonej na pół
- 2 - 3 ząbki czosnku
- 40 g oliwy z oliwek
- 500 g wołowiny gulaszowej bez ścięgien i kości, pokrojonej na 3 cm kawałki
- 100 g korzenia selera, pokrojonego na 2-3 cm kawałki
-
100
g pasternaku, pokrojonego na 2-3 cm kawałki
lub 100 g korzenia pietruszki, pokrojonej na 2-3 cm kawałki - 100 g ziemniaków, pokrojonych na 2-3 cm kawałki
- 100 g marchewki, pokrojonej na 2-3 cm kawałki
- 900 g wody
-
10
g miodu
lub 10 g cukru - 1 - 2 liście laurowe, suszone
- 1 ½ łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej
- 1 ½ łyżeczki papryki wędzonej, mielonej
- 1 - 1 ½ łyżeczki soli, plus dodatkowa ilość do smaku
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego, plus dodatkowa ilość do smaku
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszona - 150 g kaszy jęczmiennej pęczak
- ½ - 1 łyżeczka majeranku, suszonego
- pieczywo, do podania (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1826.3 kJ / 436.5 kcal
- Białko
- 24 g
- Węglowodany
- 51.4 g
- Tłuszcz
- 16 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.9 g
- Błonnik
- 11.1 g
- Sód
- 1187.9 mg
Alternatywne przepisy
Zupa z rumienionym indykiem i kapustą pekińską (z osłoną noża miksującego 2.0)
40 Min
Grecka zupa z wołowiną (TM5)
1hod. 50min
Hiszpańska zupa z kurczakiem i boczkiem (sopa de picadillo)
1 Std. 20 Min
Grecka zupa z wołowiną (TM6)
1hod. 50min
Pieczonki (prażonki) z kiełbasą i boczkiem (TM5)
2h 10 min
Ryż ze zrumienioną wołowiną i papryką
45 Min
Gulasz kowbojski z kiełbasą
55min
Wolno gotowany gulasz wołowy z dynią i papryką (z osłoną noża miksującego)
5h 45min
Wieprzowina z pieczarkami w sosie własnym i surówka z kalafiora
45 Min
Szwajcarski krupnik
40 Min
Pieczonki (prażonki) z kiełbasą i boczkiem (TM6)
2h 10 min
Potrawka z kurczaka (Étouffée)
45 Min