Czulent z warzywami korzeniowymi i wołowiną (z osłoną noża miksującego)

Czulent z warzywami korzeniowymi i wołowiną (z osłoną noża miksującego)

4.6 247 ocen
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 4 godz. 30 min
4 porcje

Składniki

  • 100 g cebuli przekrojonej na pół
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • 40 g oliwy z oliwek
  • 500 g wołowiny gulaszowej bez ścięgien i kości, pokrojonej na 3 cm kawałki
  • 100 g korzenia selera pokrojonego na 2-3 cm kawałki
  • 100 g pasternaku pokrojonego na 2-3 cm kawałki
    100 g korzenia pietruszki, pokrojonej na 2-3 cm kawałki
  • 100 g ziemniaków pokrojonych na 2-3 cm kawałki
  • 100 g marchewki pokrojonej na 2-3 cm kawałki
  • 900 g wody
  • 10 g miodu
    10 g cukru
  • 1 - 2 liście laurowe, suszone
  • 1 ½ łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej
  • 1 ½ łyżeczki papryki wędzonej, mielonej
  • 1 - 1 ½ łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do smaku
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego plus dodatkowa ilość do smaku
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
    1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszona
  • 150 g kaszy jęczmiennej pęczak
  • ½ - 1 łyżeczka majeranku, suszonego
  • pieczywo (opcjonalnie) do podania

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 436.5 kcal / 1826.3 kJ
Białko 24 g
Tłuszcz 16 g
Węglowodany 51.4 g
Błonnik 11.1 g
Tłuszcz nasycony 1.9 g
Sód 1187.9 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...