Zupa krem pomidorowo-cukiniowa i faszerowane papryki

Zupa krem pomidorowo-cukiniowa i faszerowane papryki

4.4 100 ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz.
6 porcji

Składniki

Faszerowane papryki
  • 120 g kaszy kuskus (patrz wariant)
  • 240 g wrzącej wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu wegańskiego, wykonanego w TM
    1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • 100 g cebuli przekrojonej na pół
  • 150 g pieczarek pokrojonych w 2 cm półplastry
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 40 g koncentratu pomidorowego
  • ½ łyżeczki tymianku, suszonego
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
  • ¼ łyżeczki soli
  • 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • 200 g czerwonej fasoli Kidney, z puszki odsączonej z zalewy
    200 g białej fasoli, z puszki, odsączonej z zalewy
  • 3 papryki, różnokolorowe przekrojone wzdłuż na pół, bez gniazd nasiennych (patrz wskazówka)
Zupa krem pomidorowo-cukiniowa
  • 100 g cebuli przekrojonej na pół
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 400 g krojonych pomidorów, z puszki
    400 g pomidorów, przekrojonych na pół (patrz wskazówka)
  • 300 g cukinii pokrojonej na kawałki
  • 800 g wody
  • 10 g koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu wegańskiego, wykonanego w TM
    2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszone
  • 2 szczypty tymianku, suszonego
  • ¼ łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
  • ¼ łyżeczki papryki ostrej, mielonej
  • 2 szczypty kurkumy, suszonej, mielonej
  • ¾ łyżeczki cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • natka pietruszki, świeża, tylko liście do dekoracji
  • pestki dyni prażone, do dekoracji

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 203 kcal / 849.1 kJ
Białko 6.7 g
Tłuszcz 6.8 g
Węglowodany 31.1 g
Błonnik 5.4 g
Tłuszcz nasycony 1 g
Sód 577.9 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...