
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Sos majonezowy
- 100 g oliwy z oliwek
- 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
15
g czerwonego octu winnego
lub 15 g octu jabłkowego - 1 łyżeczka musztardy Dijon
-
1
łyżeczka miodu, płynnego
lub 1 łyżeczka syropu z agawy - ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
Surówka z brukselki z żurawiną
- 80 g żurawiny, suszonej
- 80 g migdałów, w płatkach
- 500 g brukselki
- 150 - 250 g bulwy kopru włoskiego (ok. 1 szt.), pokrojonej na kawałki, które zmieszczą się do szerokiej części podajnika
- 50 g czerwonej cebuli przekrojonej na pół
-
50
g sera parmezan
lub 50 g sera grana padano - 10 g skórki z cytryny ekologicznej, bez białych błonek (albedo), pokrojonej na kawałki
- 5 - 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 355 kcal / 1485.1 kJ
- Białko
- 9.3 g
- Tłuszcz
- 25.9 g
- Węglowodany
- 26.6 g
- Błonnik
- 7.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 4.6 g
- Sód
- 358.2 mg