![Dwa chłodniki: szparagowy z groszkiem i buraczano-pomidorowy Dwa chłodniki: szparagowy z groszkiem i buraczano-pomidorowy](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/7d0b0daf-bf47-4652-950b-ef609f15c3c4/Derivates/0d42e2e6-d6a9-4970-8708-640faa34f53f.jpg)
Wersje kompatybilne
Dwa chłodniki: szparagowy z groszkiem i buraczano-pomidorowy
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 200 g pora, pokrojonego w 2 cm plastry
- 2 ząbki czosnku
- 85 g oliwy z oliwek, extra virgin
- 200 g jabłek, zielonych, np. odmiany Granny Smith, nieobranych, bez gniazd nasiennych, pokrojonych w 0,5-1 cm kostkę
- 250 g ogórka, bez skórki i nasion, 150 g pokrojonego w 0,5-1 cm kostkę, 100 g pokrojonego na kawałki
- 55 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
100
g jogurtu greckiego
lub 100 g jogurtu naturalnego - 2 - 2 ½ łyżeczki soli
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 5 g mięty, świeżej, tylko liście, plus liście z 3 gałązek, grubo posiekane
- 2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy, ekologicznej, bez białych błonek (albedo)
- 20 g soku pomarańczowego, świeżo wyciśniętego
- 15 g miodu
- 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- ¾ czerwonej papryczki chili, świeżej, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
-
1
pęczek zielonych szparagów, bez twardych końcówek (300 g),
lub 1 pęczek białych szparagów, obranych, bez twardych końcówek (300 g), - 400 g zielonego groszku, mrożonego (patrz wskazówka)
- 600 g wody
-
1
czubata łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona - 300 g czerwonych buraków, gotowanych, pokrojonych na kawałki
- 500 g pomidorów, dojrzałych, pokrojonych na kawałki
- 100 g czerwonej papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 150 g wody mineralnej, niegazowanej
- 80 g oliwy z oliwek, extra virgin (patrz wskazówka)
- 150 g liści szpinaku baby, świeżych
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 918.3 kJ / 219.5 kcal
- Białko
- 4.9 g
- Węglowodany
- 19.5 g
- Tłuszcz
- 14.7 g
- Tłuszcz nasycony
- 2.2 g
- Błonnik
- 4.9 g
- Sód
- 456.5 mg
Alternatywne przepisy
Wegańskie curry ze szparagami
1 Std.
Zupa krem z pietruszki; Pomidorowy ryż z łososiem (kabsa)
1h 10 min
Zupa krem z papryki i suszonych pomidorów z gremolatą; Szybka focaccia
50 Min
Karmelizowany boczek, kasza bulgur i warzywa gotowane na parze
2 Std.
Zupa dyniowo-paprykowa; Warzywa z pary; Kurczak w kremowym sosie pomidorowym
1 Std.
Zupa krem z batatów z orzechową posypką
50 Min
Zupa krem z zielonych szparagów i szpinaku z pikantnymi orzeszkami piniowymi
1h 10 min
Wiosenna zupa jarzynowa z miętowo-pietruszkowym pesto
35min
Zupa krem szparagowo-ziemniaczana z szaszłykami z krewetek
35min
Dyniowa kremowa zupa z pastą curry i prażynkami z makaronu ryżowego
40 Min
Zupa z pomidorów i cukinii
55 Min
Chłodnik z botwinki
1 Std.