
Urządzenia i Akcesoria
Dwa chłodniki: szparagowy z groszkiem i buraczano-pomidorowy
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 3 godz.
12 porcji
Składniki
-
pora pokrojonego w 2 cm plastry200 g
-
ząbki czosnku2
-
oliwy z oliwek, extra virgin85 g
-
jabłek, zielonych np. odmiany Granny Smith, nieobranych, bez gniazd nasiennych, pokrojonych w 0,5-1 cm kostkę200 g
-
ogórka bez skórki i nasion, 150 g pokrojonego w 0,5-1 cm kostkę, 100 g pokrojonego na kawałki250 g
-
soku z cytryny, świeżo wyciśniętego55 g
-
jogurtu greckiego100 g
-
soli2 - 2 ½ łyżeczki
-
pieprzu czarnego, mielonego2 szczypty
-
mięty, świeżej tylko liście, plus liście z 3 gałązek, grubo posiekane5 g
-
skórki otartej z pomarańczy ekologicznej, bez białych błonek (albedo)2 łyżeczki
-
soku pomarańczowego, świeżo wyciśniętego20 g
-
miodu15 g
-
natki pietruszki, świeżej, tylko liście10 g
-
czerwonej papryczki chili, świeżej bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki¾
-
zielonych szparagów bez twardych końcówek (300 g),1 pęczek
-
zielonego groszku, mrożonego (patrz wskazówka)400 g
-
wody600 g
-
koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM1 czubata łyżeczka
-
czerwonych buraków, gotowanych pokrojonych na kawałki300 g
-
pomidorów, dojrzałych pokrojonych na kawałki500 g
-
czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki100 g
-
wody mineralnej, niegazowanej150 g
-
oliwy z oliwek, extra virgin (patrz wskazówka)80 g
-
liści szpinaku baby, świeżych150 g
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
219.5 kcal /
918.3 kJ
Białko
4.9 g
Tłuszcz
14.7 g
Węglowodany
19.5 g
Błonnik
4.9 g
Tłuszcz nasycony
2.2 g
Sód
456.5 mg