Urządzenia i Akcesoria
Indyk pieczony z cytrynowym farszem
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 5 godz. 30 min
8 porcji
Składniki
-
1 tuszka z indyka w całości (4-4,5 kg), bez podrobów, opłukana i dokładnie osuszona
Kremowy farsz
-
30 g skórki z cytryny ekologicznej, bez białych błonek (albedo), pokrojonej na kawałki
-
½ łyżeczki rozmarynu, suszonego3 gałązki rozmarynu, świeżego tylko liści
-
1 łyżeczka tymianku, suszonego6 gałązek tymianku, świeżego tylko liści
-
80 - 100 g boczku wędzonego, surowego, w plastrach pokrojonego na kawałki
-
150 g sera mascarpone podzielonego na kawałki
-
¾ łyżeczki soli
-
½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
Nadziewanie i pieczenie indyka
-
1 cebula (ok. 120 g), pokrojona w ćwiartki
-
5 liści laurowych, suszonych
-
sól do oprószenia
-
pieprz czarny, mielony do oprószenia
-
tymianek, suszony do oprószenia
-
rozmaryn, suszony do oprószenia
-
175 g białego wina, wytrawnego
-
175 g wody
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
1206.9 mg
Białko
116.7 g
Kalorie
3839.7 kJ /
917.7 kcal
Tłuszcz
42.4 g
Błonnik
1.3 g
Tłuszcz nasycony
14.4 g
Węglowodany
6.6 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Dhal z soczewicy ze szpinakiem i krewetkami
35 Min
Pikantny kurczak z kokosowym ryżem
1 Std. 25 Min
Pieczona ryba w kurkumie z salsą pomidorową
30 Min
Risotto z warzywami i rybą (TM5)
30 Min
Glazurowana szynka
54 Std.
Dorsz w śródziemnomorskim sosie z ziemniakami (z osłoną noża miksującego 2.0)
50 Min
Spaghetti z cukinii z sosem bolognese (TM6, TM7)
40 Min
Gulasz cielęcy z czerwoną papryką i ziemniakami
1 Std. 45 Min
Pieczona wieprzowina z chutneyem, warzywami i purée z batatów
11 Std.
Wolno gotowany gulasz wołowy z dynią i papryką (z osłoną noża miksującego)
5 Std. 45 Min
Wieprzowina vindaloo
4 Std. 15 Min
Sernik z Varomy z duszonymi śliwkami
2 Std. 30 Min