Indyk pieczony z cytrynowym farszem
TM6 TM5

Indyk pieczony z cytrynowym farszem

4.3 ( 7 ocen )

Składniki

  • 1 tuszka z indyka w całości (4-4,5 kg), bez podrobów, opłukana i dokładnie osuszona

Kremowy farsz

  • 30 g skórki z cytryny ekologicznej, bez białych błonek (albedo), pokrojonej na kawałki
  • 3 gałązki rozmarynu, świeżego tylko liści
    lub ½ łyżeczki rozmarynu, suszonego
  • 6 gałązek tymianku, świeżego tylko liści
    lub 1 łyżeczka tymianku, suszonego
  • 80 - 100 g boczku wędzonego, surowego, w plastrach pokrojonego na kawałki
  • 150 g sera mascarpone podzielonego na kawałki
  • ¾ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego

Nadziewanie i pieczenie indyka

  • 1 cebula (ok. 120 g), pokrojona w ćwiartki
  • 5 liści laurowych, suszonych
  • sól do oprószenia
  • pieprz czarny, mielony do oprószenia
  • tymianek, suszony do oprószenia
  • rozmaryn, suszony do oprószenia
  • 175 g białego wina, wytrawnego
  • 175 g wody

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
917.7 kcal / 3839.7 kJ
Białko
116.7 g
Tłuszcz
42.4 g
Węglowodany
6.6 g
Błonnik
1.3 g
Tłuszcz nasycony
14.4 g
Sód
1206.9 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy