
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 1 tuszka z indyka w całości (4-4,5 kg), bez podrobów, opłukana i dokładnie osuszona
Kremowy farsz
- 30 g skórki z cytryny ekologicznej, bez białych błonek (albedo), pokrojonej na kawałki
-
3
gałązki rozmarynu, świeżego tylko liści
lub ½ łyżeczki rozmarynu, suszonego -
6
gałązek tymianku, świeżego tylko liści
lub 1 łyżeczka tymianku, suszonego - 80 - 100 g boczku wędzonego, surowego, w plastrach pokrojonego na kawałki
- 150 g sera mascarpone podzielonego na kawałki
- ¾ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
Nadziewanie i pieczenie indyka
- 1 cebula (ok. 120 g), pokrojona w ćwiartki
- 5 liści laurowych, suszonych
- sól do oprószenia
- pieprz czarny, mielony do oprószenia
- tymianek, suszony do oprószenia
- rozmaryn, suszony do oprószenia
- 175 g białego wina, wytrawnego
- 175 g wody
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 917.7 kcal / 3839.7 kJ
- Białko
- 116.7 g
- Tłuszcz
- 42.4 g
- Węglowodany
- 6.6 g
- Błonnik
- 1.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 14.4 g
- Sód
- 1206.9 mg