
Wersje kompatybilne
Beetroot Harissa Falafel with Tomato Pomegranate Salad
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 200 g dried chickpeas
- water for soaking
- 300 g raw beetroot peeled, cut in pieces (4 cm)
- 150 g onions quartered
- 50 g olive oil
- 2 tsp ground cumin
- 70 g breadcrumbs
- 1 Tbsp tahini
- 2 ½ tsp fine sea salt
- 30 g blanched almonds
- 15 g red wine vinegar
- 1 tsp sugar
- 60 g fresh mint leaves roughly chopped
- 300 g cherry tomatoes halved
- 70 g pomegranate seeds
- 6 pitta breads for serving (see tip)
- houmous for serving (see tip)
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 591.5 kcal / 2474.6 kJ
- Białko
- 16.6 g
- Tłuszcz
- 30 g
- Węglowodany
- 69.1 g
- Błonnik
- 12.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 4 g
- Sód
- 1318.1 mg