Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Salsa
- 1 fresh red chilli, halved and deseeded
- 2 garlic cloves
- 80 g extra virgin olive oil, plus extra for drizzling
- 60 g water
- 15 g sherry vinegar
- 50 g sultanas
- 30 g pickled baby capers, drained
- 30 g toasted pine nuts
- 5 sprigs fresh parsley leaves, roughly chopped
- 1 lemon, finely grated zest only
- ½ tsp fine sea salt, plus extra to taste
Cauliflower Steaks
- 2 cauliflowers
- dried oregano, to taste
Cauliflower Purée
- 500 g water
- 1 garlic clove
- 100 g almond milk
- 50 g dairy-free spread
- 10 g olive oil
- 1 pinch caster sugar
- ½ tsp fine sea salt
- 1 pinch ground black pepper, plus extra to taste
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 1851.9 kJ / 442.6 kcal
- Białko
- 7.9 g
- Węglowodany
- 29.5 g
- Tłuszcz
- 35.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 5.8 g
- Błonnik
- 7.7 g
- Sód
- 762.7 mg
Alternatywne przepisy
Aubergine, Coconut and Peanut Curry
25 Min
Aubergine Paneer Rolls with Red Lentils and Mint Yoghurt
40 min
Kung Pao Cauliflower with Pickled Carrot and Sesame Salad
40 min
Chickpea Pancakes
20 Min
Stuffed Portobello Mushrooms
45 Min
Lemon and Kale Pearl Barley Risotto with Parsley and Hazelnut Pesto
1h 15 min
Sweet and Sticky Red Cabbage and Sweet Potato Salad
40 min
Sweet and Savoury Amaranth Salad with Cumin Roasted Veg, Pomegranate and Hazelnut
1h
Lentils and Roasted Roots with Salsa Verde
1h 30 min
Aubergine and Sweet Potato Shakshuka with Garlic Cashew Cream
1h
Roasted Aubergine Salad with Tahini Dressing
45 Min
Aubergine Parmigiana - Parmigiana di melanzane
1h