Zupa krem z czerwonej soczewicy i papryki
TM6 TM5

Zupa krem z czerwonej soczewicy i papryki

4.7 ( 522 oceny )

Składniki

  • ½ pęczka natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 200 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 100 g cebuli przekrojonej na pół
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 ½ łyżeczki curry, mielonego
  • 20 g oleju
  • 300 g papryk, różnokolorowych bez gniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
  • 200 g czerwonej soczewicy, suszonej
  • 900 g wody
  • 1 ½ łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do smaku
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
  • ¼ łyżeczki pieprzu cayenne, mielonego
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    lub 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszone
  • śmietana, 18% tłuszczu do dekoracji
    lub crème fraîche, min. 30% tłuszczu do dekoracji

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
194 kcal / 811.8 kJ
Białko
9.8 g
Tłuszcz
4.1 g
Węglowodany
32 g
Błonnik
6.7 g
Tłuszcz nasycony
0.6 g
Sód
619.6 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 100 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy