Zupa krem z czerwonej soczewicy i papryki

Zupa krem z czerwonej soczewicy i papryki

4.7 531 ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 35 min
6 porcji

Składniki

  • natki pietruszki, świeżej, tylko liście
    ½ pęczka
  • marchewki pokrojonej na kawałki
    200 g
  • cebuli przekrojonej na pół
    100 g
  • ząbek czosnku
    1
  • curry, mielonego
    1 ½ łyżeczki
  • oleju
    20 g
  • papryk, różnokolorowych bez gniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
    300 g
  • czerwonej soczewicy, suszonej
    200 g
  • wody
    900 g
  • soli plus dodatkowa ilość do smaku
    1 ½ łyżeczki
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ¼ łyżeczki
  • kminu rzymskiego, mielonego
    ½ łyżeczki
  • pieprzu cayenne, mielonego
    ¼ łyżeczki
  • koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    2 łyżeczki
    2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszone
  • śmietana, 18% tłuszczu do dekoracji
    crème fraîche, min. 30% tłuszczu, do dekoracji

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 194 kcal / 811.8 kJ
Białko 9.8 g
Tłuszcz 4.1 g
Węglowodany 32 g
Błonnik 6.7 g
Tłuszcz nasycony 0.6 g
Sód 619.6 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...