
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 10 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
- 1 ząbek czosnku
- 30 g cebuli przekrojonej na pół
- 300 g batatów pokrojonych na kawałki
-
300
g dyni Hokkaido obranej, pokrojonej na kawałki
lub 300 g dyni piżmowej obranej, pokrojonej na kawałki - 20 g masła
- 750 g wody
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona - ¼ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 2 szczypty cynamonu, mielonego
- 2 szczypty ziela angielskiego, mielonego
- 2 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej
- ½ łyżeczki majeranku, suszonego
- 100 g dyni pokrojonej w 0,5 cm kostkę
- 1 łyżka masła
- 1 bułka z pestkami dyni, pokrojona w 0,5 cm kostkę
- ¼ łyżeczki tymianku, świeżego
-
1
łyżeczka soku z limonki, świeżo wyciśniętego
lub 1 łyżeczka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego - 1 łyżeczka syropu klonowego
- 50 g serka kremowego śmietankowego, podzielonego na kawałki
- olej z pestek dyni do skropienia
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 169.7 kcal / 710.1 kJ
- Białko
- 3.1 g
- Tłuszcz
- 7.9 g
- Węglowodany
- 23.2 g
- Błonnik
- 2.9 g
- Tłuszcz nasycony
- 4.6 g
- Sód
- 210.4 mg