Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Romesco sauce
- 1 red capsicum, deseeded and cut into quarters
- 1 fresh tomato, cut into halves
- ½ red onion, unpeeled
- 2 garlic cloves, unpeeled
- 50 g blanched almonds
- 1 slice day old bread, torn into pieces
- 1 tbsp sherry
- ¼ tsp ground smoked paprika
- 50 g olive oil
- 1 tbsp red wine vinegar
- 2 pinches sea salt, to taste
- 2 pinches ground black pepper, to taste
- 2 tsp dried chilli flakes
Meatballs
- 500 g topside beef or rump steak, cut into pieces (3 cm) and slightly frozen
- 250 g chorizo sausage, casing removed and cut into pieces
- ½ red onion (approx. 100 g)
- 2 garlic cloves
- 3 sprigs fresh flat-leaf parsley, leaves only
- 1 slice day old bread, torn into pieces
- ¼ tsp ground nutmeg
- ¼ tsp ground fennel seeds
- ¼ tsp ground smoked paprika
- ¼ tsp sea salt
- ¼ tsp ground black pepper
- 1 egg
- 1 tbsp olive oil, for greasing
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 1163 kJ / 277 kcal
- Białko
- 17 g
- Węglowodany
- 4.3 g
- Tłuszcz
- 21.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 5.5 g
- Błonnik
- 2 g
- Sód
- 357.7 mg
Alternatywne przepisy
Slow cooked Mexican beef
1h 30min
Tartare sauce
10min
Yoghurt dressing
10min
Keftethes (Greek meatballs)
40 min
Caesar salad dressing
10min
Basil pesto
10min
Barbecue sauce
1 Std. 40 Min
Caramelised onion jam gravy
2u. 5min
Satay sauce
15min
Rosemary and eschalot gravy
30 min
Diane sauce
20min
Tzatziki dip
15min