Wersje kompatybilne
Thai chicken balls with sweet chilli dipping sauce
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Sweet chilli dipping sauce
- 3 long red chillies, cut into halves and deseeded, if preferred
- 60 g water
- 60 g rice wine vinegar
- 60 g raw sugar
- 1 tsp salt
- 2 garlic cloves
Chicken balls
- 1 fresh red chilli, cut into halves and deseeded, if preferred
- 2 garlic cloves
- 6 sprigs fresh coriander, leaves only
- 2 spring onions/shallots, trimmed and cut into thirds
- 20 g oyster sauce
- 1 tbsp self-raising flour
- 1 tsp salt
- 30 g Thai red curry paste (see Tip)
- 80 g coconut milk
- 500 g chicken mince
- 500 g water
- 1 cucumber, peeled into ribbons (opcjonalnie)
- 20 g alfalfa sprouts (opcjonalnie)
- 1 tsp black sesame seeds (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 939.7 kJ / 223.7 kcal
- Białko
- 17.5 g
- Węglowodany
- 14.1 g
- Tłuszcz
- 10.7 g
- Tłuszcz nasycony
- 4.2 g
- Błonnik
- 2.1 g
- Sód
- 1150.7 mg
Alternatywne przepisy
Quick massaman beef curry
40min
Thai green chicken curry
30min
Thai beef salad with noodles
1 Std.
Prawn and chicken laksa
40min
Thai red curry paste
10 Min
Thai beef salad
1 Std. 15 Min
Thai green curry paste
10 Min
Balinese prawn curry (Russel Blaikie)
1h 45min
Thai red chicken curry
30min
Thai red curry paste
15 Min
Thai chilli chicken and basil
30min
Satay sauce
15 Min