
Wersje kompatybilne
Moroccan lamb burgers with harissa yoghurt dressing
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Lamb burgers
- 70 g fine burghul (see Tips)
- water for soaking
- 1 lemon zest only, no white pith
- 4 sprigs fresh mint leaves only
- 4 sprigs fresh flat-leaf parsley leaves only
- 2 eschalots (approx. 80 g)
- 2 garlic cloves
- 20 g extra virgin olive oil
- 500 g lamb mince
- 1 tsp ground cumin
- 1 tsp ground coriander
- 1 tsp salt
- ¼ tsp ground black pepper
Harissa yoghurt dressing
- 3 sprigs fresh flat-leaf parsley leaves only
- 2 sprigs fresh mint leaves only
- 20 g lemon juice
- 200 g Greek-style natural yoghurt
- 1 tbsp harissa paste (see Tips)
- ½ tsp salt
Cooking and assembly
- oil for brushing
- 6 round bread rolls cut into halves lengthways and toasted
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 441.9 kcal / 1855.9 kJ
- Białko
- 27.5 g
- Tłuszcz
- 16.4 g
- Węglowodany
- 43.5 g
- Błonnik
- 4.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 4.2 g
- Sód
- 1041.1 mg