Pieczone polędwiczki wieprzowe z ziemniakami i sosem

Pieczone polędwiczki wieprzowe z ziemniakami i sosem

4.4 266 ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 40 min
4 porcje

Składniki

  • ząbki czosnku
    2
  • oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
    30 g
  • polędwiczki wieprzowe (ok. 450 g każda)
    2
  • mąki pszennej
    15 g
  • białego wina, wytrawnego
    250 g
  • dżemu jagodowego
    200 g
    200 g dżemu z czarnej porzeczki
  • soli plus dodatkowa ilość do oprószenia
    1 ½ łyżeczki
  • pieprzu czarnego, mielonego plus dodatkowa ilość do oprószenia
    2 - 4 szczypty
  • imbiru, suszonego, mielonego
    1 - 2 szczypty
  • ziemniaków pokrojonych na 3 cm kawałki
    500 - 700 g
  • masła
    1 łyżka
  • tymianku, świeżego
    1 - 2 gałązki

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 203 kcal / 850 kJ
Białko 1.8 g
Tłuszcz 7 g
Węglowodany 32 g
Błonnik 1.4 g
Tłuszcz nasycony 1.9 g
Sód 393.9 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...