Pieczone polędwiczki wieprzowe z ziemniakami i sosem
TM6 TM5

Pieczone polędwiczki wieprzowe z ziemniakami i sosem

4.4 (176 ocen)

Składniki

  • 2 ząbki czosnku
  • 30 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 2 polędwiczki wieprzowe (ok. 450 g każda)
  • 15 g mąki pszennej
  • 250 g białego wina, wytrawnego
  • 200 g dżemu jagodowego
    lub 200 g dżemu z czarnej porzeczki
  • 1 ½ łyżeczki soli, plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 2 - 4 szczypty pieprzu czarnego, mielonego, plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 1 - 2 szczypty imbiru, suszonego, mielonego
  • 500 - 700 g ziemniaków, pokrojonych na 3 cm kawałki
  • 1 łyżka masła
  • 1 - 2 gałązki tymianku, świeżego

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
850 kJ / 203 kcal
Białko
1.8 g
Węglowodany
32 g
Tłuszcz
7 g
Tłuszcz nasycony
1.9 g
Błonnik
1.4 g
Sód
393.9 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy