
Wersje kompatybilne
Pieczone polędwiczki wieprzowe z ziemniakami i sosem
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 2 ząbki czosnku
- 30 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 2 polędwiczki wieprzowe (ok. 450 g każda)
- 15 g mąki pszennej
- 250 g białego wina, wytrawnego
-
200
g dżemu jagodowego
lub 200 g dżemu z czarnej porzeczki - 1 ½ łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 2 - 4 szczypty pieprzu czarnego, mielonego plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 1 - 2 szczypty imbiru, suszonego, mielonego
- 500 - 700 g ziemniaków pokrojonych na 3 cm kawałki
- 1 łyżka masła
- 1 - 2 gałązki tymianku, świeżego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 203 kcal / 850 kJ
- Białko
- 1.8 g
- Tłuszcz
- 7 g
- Węglowodany
- 32 g
- Błonnik
- 1.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.9 g
- Sód
- 393.9 mg