Zupa krem z pomidorów; Kurczak z warzywnym ryżem

Zupa krem z pomidorów; Kurczak z warzywnym ryżem

4.5 269 ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 55 min
4 porcje

Składniki

  • 500 - 600 g filetów z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonych na 3-4 cm kawałki
  • 2 łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • ¼ - ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
  • 2 łyżeczki mieszanych ziół, suszonych np. prowansalskich, włoskich, majeranku, tymianku, oregano
  • 20 g oleju plus 2 łyżki
  • 500 g warzyw, mieszanych np. marchewki, pietruszki, cukinii, papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
  • 75 - 100 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 50 - 75 g cebuli przekrojonej na pół
  • 1 ząbek czosnku
  • 750 - 800 g pomidorów, z puszki lub passaty pomidorowej (patrz wskazówka)
    750 - 800 g pomidorów, przekrojonych na pół
  • 70 - 100 g koncentratu pomidorowego
  • 800 g wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • 200 g ryżu parboiled
  • 100 g śmietany, min. 30% tłuszczu
    100 g napoju roślinnego, lub mleka
  • 10 g skrobi ziemniaczanej
    10 g skrobi kukurydzianej
  • ½ łyżeczki papryki ostrej, mielonej
    ½ łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
  • 1 - 2 łyżeczki musztardy

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 540.1 kcal / 2259.6 kJ
Białko 40 g
Tłuszcz 22.9 g
Węglowodany 46.3 g
Błonnik 8.8 g
Tłuszcz nasycony 8 g
Sód 1617.9 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...