
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 500 - 600 g filetów z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonych na 3-4 cm kawałki
- 2 łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do oprószenia
- ¼ - ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ½ łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
- 2 łyżeczki mieszanych ziół, suszonych np. prowansalskich, włoskich, majeranku, tymianku, oregano
- 20 g oleju plus 2 łyżki
- 500 g warzyw, mieszanych np. marchewki, pietruszki, cukinii, papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
- 75 - 100 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 50 - 75 g cebuli przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku
-
750 - 800
g pomidorów, z puszki lub passaty pomidorowej (patrz wskazówka)
lub 750 - 800 g pomidorów przekrojonych na pół - 70 - 100 g koncentratu pomidorowego
- 800 g wody
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona - 200 g ryżu parboiled
-
100
g śmietany, min. 30% tłuszczu
lub 100 g napoju roślinnego lub mleka -
10
g skrobi ziemniaczanej
lub 10 g skrobi kukurydzianej -
½
łyżeczki papryki ostrej, mielonej
lub ½ łyżeczki papryki słodkiej, mielonej - 1 - 2 łyżeczki musztardy
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 540.1 kcal / 2259.6 kJ
- Białko
- 40 g
- Tłuszcz
- 22.9 g
- Węglowodany
- 46.3 g
- Błonnik
- 8.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 8 g
- Sód
- 1617.9 mg