Zupa krem z pomidorów; Kurczak z warzywnym ryżem
TM6

Zupa krem z pomidorów; Kurczak z warzywnym ryżem

4.5 (166 ocen)

Składniki

  • 500 - 600 g filetów z piersi kurczaka, bez skóry, pokrojonych na 3-4 cm kawałki
  • 2 łyżeczki soli, plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • ¼ - ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
  • 2 łyżeczki mieszanych ziół, suszonych np. prowansalskich, włoskich, majeranku, tymianku, oregano
  • 20 g oleju, plus 2 łyżki
  • 500 g warzyw, mieszanych, np. marchewki, pietruszki, cukinii, papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
  • 75 - 100 g marchewki, pokrojonej na kawałki
  • 50 - 75 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 1 ząbek czosnku
  • 750 - 800 g pomidorów, z puszki lub passaty pomidorowej (patrz wskazówka)
    lub 750 - 800 g pomidorów, przekrojonych na pół
  • 70 - 100 g koncentratu pomidorowego
  • 800 g wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • 200 g ryżu parboiled
  • 100 g śmietany, min. 30% tłuszczu
    lub 100 g napoju roślinnego lub mleka
  • 10 g skrobi ziemniaczanej
    lub 10 g skrobi kukurydzianej
  • ½ łyżeczki papryki ostrej, mielonej
    lub ½ łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
  • 1 - 2 łyżeczki musztardy

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
2259.6 kJ / 540.1 kcal
Białko
40 g
Węglowodany
46.3 g
Tłuszcz
22.9 g
Tłuszcz nasycony
8 g
Błonnik
8.8 g
Sód
1617.9 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy