Warkocze orzechowe

Warkocze orzechowe

4.8 27 rating
Przygotowanie 45 min
Czas całkowity 2 godz.
8 sztuk

Składniki

Nadzienie orzechowe
  • 110 g orzechów laskowych
    110 g orzechów włoskich, łuskanych
  • 55 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • 50 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • ¼ łyżeczki cynamonu, mielonego
Ciasto półfrancuskie
  • 120 g mleka
  • 10 g cukru
  • 1 jajko
  • 20 g drożdży świeżych pokruszonych
    2 łyżeczki suchych drożdży, (patrz wskazówka)
  • 270 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 1 szczypta soli
  • 80 g masła zimnego, pokrojonego w 5 mm plastry
Lukier
  • 85 g cukru
  • 10 g wody
  • ½ łyżeczki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
    1 łyżeczki rumu

Poziom trudności

średni


Wartości odżywcze na 1 sztukę

Sód 42.1 mg
Białko 8.1 g
Kalorie 1677.9 kJ / 401 kcal
Tłuszcz 20.4 g
Błonnik 3 g
Tłuszcz nasycony 7.8 g
Węglowodany 48.8 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...