Urządzenia i Akcesoria
Indyk w glazurze pomarańczowej
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 29 godz. 45 min
8 porcji
Składniki
Pomarańczowa solanka i marynowanie indyka
-
4 pomarańcze ekologiczne (patrz wskazówka)
-
2 ząbki czosnku
-
5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
-
1500 g wody
-
100 g syropu klonowego
-
90 g soli
-
2 liście laurowe, suszone
-
1 tuszka z indyka w całości (4,5-5 kg)
Nadzienie
-
1000 g wody
-
150 g ryżu brązowego
-
3 ząbki czosnku
-
5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
-
150 g cebuli przekrojonej na pół
-
20 g masła
-
500 g białej kiełbasy, surowej bez osłonek, podzielonej na kawałki (patrz wariant)
-
50 g rodzynek
Glazura pomarańczowa
-
80 g syropu klonowego
-
30 g sosu sojowego
-
4 goździki
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
5898.8 mg
Białko
126.3 g
Kalorie
4862 kJ /
1162.1 kcal
Tłuszcz
50.1 g
Błonnik
3.2 g
Tłuszcz nasycony
15.6 g
Węglowodany
46.1 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Kaczka faszerowana mięsem i morelami, kasza gryczana z żurawiną
4 godz. 10 min
Pieczony indyk z warzywami, roladkami z boczkiem i konfiturą figową
5 godz.
Indyk pieczony z cytrynowym farszem
5 godz. 30 min
Kurczak po peruwiańsku z zielonym sosem i sałatką z awokado
10 godz. 30 min
Łosoś marynowany w burakach (Gravlax)
48 godz.
Pierś z kaczki z sosem z czerwonego wina, purée selerowo-kalafiorowe
1 godz. 50 min
Małże po marynarsku
1 godz. 15 min
Ośmiornica po portugalsku
1 godz. 30 min
Pieczony rostbef z purée z suszonymi pomidorami i sosem z czerwonego wina
14 godz. 30 min
Korma z owoców morza
40 min
Szybki dhansak z jagnięciny
45 min
Steki panierowane w pieprzu
20 min