
Urządzenia i Akcesoria
Pieczony indyk z warzywami, roladkami z boczkiem i konfiturą figową
Przygotowanie 1 godz.
Czas całkowity 5 godz.
12 porcji
Składniki
Przygotowanie indyka
-
1 tuszka z indyka (4-5 kg), w całości
-
sól do oprószenia
-
50 g masła
Farsz
-
70 g fig, suszonych
-
50 g moreli suszonych, bez pestek
-
100 g cebuli przekrojonej na pół
-
6 ząbków czosnku
-
5 g liści szałwii, świeżych
-
20 g masła
-
20 g oliwy z oliwek
-
600 g mięsa wieprzowego, mielonego podzielonego na kawałki
-
100 g bułki tartej
-
1 łyżeczka soli
-
¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
-
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
Nadziewanie i pieczenie indyka
-
1 gałązka szałwii, świeżej
-
11 gałązek rozmarynu, świeżego
-
200 g marchewki pokrojonej na 10 cm kawałki
-
150 g cebuli przekrojonej na pół
-
100 g selera naciowego bez łyka, pokrojonego na 10 cm kawałki
-
5 gałązek liści szałwii, świeżych
Konfitura figowa z Porto
-
200 g fig świeżych, bez twardych części, pokrojonych w ćwiartki
-
70 g cukru
-
2 szczypty soli
-
50 g wina Porto
-
10 - 15 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
Roladki z boczkiem i pieczenie indyka c.d.
-
12 plastrów boczku wędzonego, surowego (ok. 150 g)
-
150 g bulwy kopru włoskiego pokrojonego w ósemki
-
150 g brukselki przekrojonej na pół
-
200 g pomidorków koktajlowych (najlepiej całych gałązek)
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
1033 kcal /
4322.2 kJ
Białko
91.9 g
Tłuszcz
51.2 g
Węglowodany
47.4 g
Błonnik
5.8 g
Tłuszcz nasycony
17.8 g
Sód
1092.9 mg