
Urządzenia i Akcesoria
Pieczony indyk z warzywami, roladkami z boczkiem i konfiturą figową
Przygotowanie 1 godz.
Czas całkowity 5 godz.
12 porcji
Składniki
Przygotowanie indyka
-
tuszka z indyka (4-5 kg), w całości1
-
sól do oprószenia
-
masła50 g
Farsz
-
fig, suszonych70 g
-
moreli suszonych, bez pestek50 g
-
cebuli przekrojonej na pół100 g
-
ząbków czosnku6
-
liści szałwii, świeżych5 g
-
masła20 g
-
oliwy z oliwek20 g
-
mięsa wieprzowego, mielonego podzielonego na kawałki600 g
-
bułki tartej100 g
-
soli1 łyżeczka
-
pieprzu czarnego, mielonego¾ łyżeczki
-
papryki słodkiej, mielonej1 łyżeczka
-
gałki muszkatołowej, mielonej¼ łyżeczki
Nadziewanie i pieczenie indyka
-
szałwii, świeżej1 gałązka
-
rozmarynu, świeżego11 gałązek
-
marchewki pokrojonej na 10 cm kawałki200 g
-
cebuli przekrojonej na pół150 g
-
selera naciowego bez łyka, pokrojonego na 10 cm kawałki100 g
-
liści szałwii, świeżych5 gałązek
Konfitura figowa z Porto
-
fig świeżych, bez twardych części, pokrojonych w ćwiartki200 g
-
cukru70 g
-
soli2 szczypty
-
wina Porto50 g
-
soku z cytryny, świeżo wyciśniętego10 - 15 g
Roladki z boczkiem i pieczenie indyka c.d.
-
boczku wędzonego, surowego (ok. 150 g)12 plastrów
-
bulwy kopru włoskiego pokrojonego w ósemki150 g
-
brukselki przekrojonej na pół150 g
-
pomidorków koktajlowych (najlepiej całych gałązek)200 g
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
1033 kcal /
4322.2 kJ
Białko
91.9 g
Tłuszcz
51.2 g
Węglowodany
47.4 g
Błonnik
5.8 g
Tłuszcz nasycony
17.8 g
Sód
1092.9 mg