Pieczony indyk z warzywami, roladkami z boczkiem i konfiturą figową

Pieczony indyk z warzywami, roladkami z boczkiem i konfiturą figową

4.5 13 ocen
Przygotowanie 1 godz.
Czas całkowity 5 godz.
12 porcji

Składniki

Przygotowanie indyka
  • 1 tuszka z indyka (4-5 kg), w całości
  • sól do oprószenia
  • 50 g masła
Farsz
  • 70 g fig, suszonych
  • 50 g moreli suszonych, bez pestek
  • 100 g cebuli przekrojonej na pół
  • 6 ząbków czosnku
  • 5 g liści szałwii, świeżych
    1 łyżeczka szałwii, suszonej, otartej
  • 20 g masła
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 600 g mięsa wieprzowego, mielonego podzielonego na kawałki
  • 100 g bułki tartej
  • 1 łyżeczka soli
  • ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
Nadziewanie i pieczenie indyka
  • 1 gałązka szałwii, świeżej
    1 łyżeczka szałwii, suszonej, otartej
  • 11 gałązek rozmarynu, świeżego
  • 200 g marchewki pokrojonej na 10 cm kawałki
  • 150 g cebuli przekrojonej na pół
  • 100 g selera naciowego bez łyka, pokrojonego na 10 cm kawałki
  • 5 gałązek liści szałwii, świeżych
Konfitura figowa z Porto
  • 200 g fig świeżych, bez twardych części, pokrojonych w ćwiartki
  • 70 g cukru
  • 2 szczypty soli
  • 50 g wina Porto
    50 g czerwonego wina
  • 10 - 15 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
Roladki z boczkiem i pieczenie indyka c.d.
  • 12 plastrów boczku wędzonego, surowego (ok. 150 g)
  • 150 g bulwy kopru włoskiego pokrojonego w ósemki
  • 150 g brukselki przekrojonej na pół
  • 200 g pomidorków koktajlowych (najlepiej całych gałązek)

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 1033 kcal / 4322.2 kJ
Białko 91.9 g
Tłuszcz 51.2 g
Węglowodany 47.4 g
Błonnik 5.8 g
Tłuszcz nasycony 17.8 g
Sód 1092.9 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...