Urządzenia i Akcesoria
Pieczony indyk z warzywami, roladkami z boczkiem i konfiturą figową
Przygotowanie 1 godz.
Czas całkowity 5 godz.
12 porcji
Składniki
Przygotowanie indyka
-
1 tuszka z indyka (4-5 kg), w całości
-
sól do oprószenia
-
50 g masła
Farsz
-
70 g fig, suszonych
-
50 g moreli suszonych, bez pestek
-
100 g cebuli przekrojonej na pół
-
6 ząbków czosnku
-
1 łyżeczka szałwii, suszonej, otartej5 g liści szałwii, świeżych
-
20 g masła
-
20 g oliwy z oliwek
-
600 g mięsa wieprzowego, mielonego podzielonego na kawałki
-
100 g bułki tartej
-
1 łyżeczka soli
-
¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
-
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
Nadziewanie i pieczenie indyka
-
1 łyżeczka szałwii, suszonej, otartej1 gałązka szałwii, świeżej
-
11 gałązek rozmarynu, świeżego
-
200 g marchewki pokrojonej na 10 cm kawałki
-
150 g cebuli przekrojonej na pół
-
100 g selera naciowego bez łyka, pokrojonego na 10 cm kawałki
-
5 gałązek liści szałwii, świeżych
Konfitura figowa z Porto
-
200 g fig świeżych, bez twardych części, pokrojonych w ćwiartki
-
70 g cukru
-
2 szczypty soli
-
50 g czerwonego wina50 g wina Porto
-
10 - 15 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
Roladki z boczkiem i pieczenie indyka c.d.
-
12 plastrów boczku wędzonego, surowego (ok. 150 g)
-
150 g bulwy kopru włoskiego pokrojonego w ósemki
-
150 g brukselki przekrojonej na pół
-
200 g pomidorków koktajlowych (najlepiej całych gałązek)
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
1092.9 mg
Białko
91.9 g
Kalorie
4322.2 kJ /
1033 kcal
Tłuszcz
51.2 g
Błonnik
5.8 g
Tłuszcz nasycony
17.8 g
Węglowodany
47.4 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Arbuz w czekoladzie na patyku
1 godz.
Sałatka ze spiralizowanych buraków i rzodkiewki z cytrusami (TM6, TM7)
20 min
Ciasto na parze z borówkami z kremem cytrynowym
5 godz.
Comber jagnięcy z ratatouille, fasolką szparagową i gratin z ziemniaków
1 godz. 30 min
Pieczona ryba w kurkumie z salsą pomidorową
30 min
Bliskowschodni łosoś z ziemniakami i jogurtowym sosem
1 godz. 40 min
Łosoś w chrupiącej panierce z warzywami i sosem śmietanowo-cytrynowym
1 godz.
Pieczony kurczak z warzywami
1 godz. 45 min
Steki z masłem ziołowym, ziemniakami i brokułami
45 min
Bowl z pieczonymi warzywami, czarnym ryżem i marynowanym tofu
1 godz.
Makaroniki truskawkowe
2 godz. 30 min
Kurczak pieczony z warzywami
1 godz. 20 min