Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 100 g salami, w plastrach
- 200 g czerwonej papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojonej w 0,5 cm paski
- 250 g makaronu, suchego, krótkiego (np. penne)
- 50 g sera żółtego, np. gouda, edam, cheddar, pokrojonego na kawałki
-
50
g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki
lub 50 g sera grana padano, pokrojonego na 3 cm kawałki -
2
gałązki rozmarynu, świeżego, tylko liście
lub 2 łyżeczki rozmarynu, suszonego -
500
g śmietany UHT, 18% tłuszczu
lub 500 g śmietany, min. 30% tłuszczu - 2 jajka
- 800 g przecieru pomidorowego, typu passata
- 400 g soczewicy z puszki, odsączonej z zalewy, opłukanej
- 2 łyżeczki mieszanych ziół, suszonych
- ½ - ¾ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- liście bazylii, świeże, do posypania
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 3210.9 kJ / 767.4 kcal
- Białko
- 26 g
- Węglowodany
- 61 g
- Tłuszcz
- 48.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 25.3 g
- Błonnik
- 9.7 g
- Sód
- 944.5 mg