
Urządzenia i Akcesoria
Parówki-serca z jajkiem sadzonym; Sos pomidorowo-paprykowy
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 25 min
4 porcje
Składniki
Parówki-serca z jajkiem sadzonym
-
400 g wody o temperaturze pokojowej
-
20 g oleju plus dodatkowa ilość do natłuszczenia papieru
-
4 parówki ok. 15 cm długości, bez osłonek
-
4 jajka rozmiar M, schłodzone
-
½ łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do oprószenia jajek
-
¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego plus dodatkowa ilość do oprószenia jajek
-
50 g cebuli przekrojonej na pół
-
1 - 2 ząbki czosnku
-
200 g krojonych pomidorów, z puszki
-
½ czerwonej papryki (ok. 100 g), bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
-
½ łyżeczki mieszanych ziół, suszonych np. oregano, tymianku, ziół prowansalskich
-
1 szczypta cukru (opcjonalnie)
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
307.5 kcal /
1287.5 kJ
Białko
12.8 g
Tłuszcz
25.8 g
Węglowodany
7 g
Błonnik
1.8 g
Tłuszcz nasycony
7.3 g
Sód
626.8 mg