Wersje kompatybilne
Kurczak w sosie paprykowym z ryżem; Twarożek z morelami
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Kurczak w sosie paprykowym z ryżem
-
8 - 12
podudzi z kurczaka, bez skóry lub ze skórą
lub 600 - 700 g mięsa z nogi kurczaka, bez skóry, bez kości, pokrojonego na ok. 6 cm kawałki - przyprawa do kurczaka, do oprószenia
-
masło klarowane, do obsmażenia
lub olej, do obsmażenia - 200 g cebuli, przekrojonej na pół
- 300 g czerwonej papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 30 g masła
- 170 g białego wina, wytrawnego
- 300 g wody
- 10 g koncentratu pomidorowego
-
1 - 1 ½
łyżeczki koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
lub 1 - 1 ½ kostki bulionu drobiowego (na 0,5 l), pokruszonej - 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny, ekologicznej, bez białych błonek
- 2 łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 200 g ryżu długoziarnistego
Twarożek z morelami
-
60
g orzechów pekan
lub 60 g orzechów włoskich, łuskanych - 250 g twarogu sernikowego, z wiaderka
- 250 g jogurtu naturalnego
- 4 łyżeczki cukru pudru
-
2
łyżeczkę cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 4 łyżeczki cukru wanilinowego - 400 g moreli, bez pestek, przekrojonych na pół
-
1
łyżka syropu klonowego
lub 1 łyżka miodu, płynnego
Wykończenie
- 125 g śmietany, min. 30% tłuszczu
-
50
g kwaśnej śmietany, 12% tłuszczu
lub 50 g jogurtu naturalnego - 10 g mąki pszennej
-
syrop klonowy, do skropienia
lub miód, płynny, do skropienia
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 4344.8 kJ / 1037.8 kcal
- Białko
- 44.5 g
- Węglowodany
- 82.3 g
- Tłuszcz
- 57.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 23.5 g
- Błonnik
- 6.5 g
- Sód
- 974.3 mg
Alternatywne przepisy
Eskalopki z indyka w sosie śmietanowo-musztardowym z ziemniakami i surówką
50min
Pulpety drobiowo-pieczarkowe z brokułowym ryżem, lekkim sosem chrzanowym i surówką
55min
Wieprzowina w białym sosie z purée warzywnym i brokułami
55min
Kurczak w sosie paprykowym z ziemniakami, brokułami i fasolką
45 min
Żurek z pieczarkami; Polędwiczki w sosie chrzanowym z purée ziemniaczanym i glazurowanymi marchewkami
1 Std. 15 Min
Zupa pieczarkowo-paprykowa; Schab w sosie węgierskim (z osłoną noża miksującego), kasza pęczak i surówka po węgiersku z kiszonej kapusty
2h
Pulpety z sosem śmietanowym i zapiekanką z ziemniaków i dyni; Ciasto ze śliwkami i kruszonką
1 Std. 20 Min
Sznycle pod kołderką warzywną z ziemniakami i sałatką Cezar; Lody wiśniowe
45 min
Piersi z indyka (sous-vide, z osłoną noża miksującego) z ratatouille i ziemniakami
1h
Potrawka z kurczaka i bobu z brokułowym makaronem orzo
55min
Czekoladowe pampuchy z białą czekoladą i sosem truskawkowym
1 Std. 15 Min
Indyk w musztardowym sosie śmietanowym z kluskami
45 min