Kurczak w sosie paprykowym z ryżem; Twarożek z morelami

Kurczak w sosie paprykowym z ryżem; Twarożek z morelami

4.3 83 oceny
Przygotowanie 45 min
Czas całkowity 1 godz.
4 porcje

Składniki

Kurczak w sosie paprykowym z ryżem
  • podudzi z kurczaka, bez skóry lub ze skórą
    8 - 12
    600 - 700 g mięsa z nogi kurczaka, bez skóry, bez kości, pokrojonego na ok. 6 cm kawałki
  • przyprawa do kurczaka do oprószenia
  • masło klarowane do obsmażenia
    olej, do obsmażenia
  • cebuli przekrojonej na pół
    200 g
  • czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
    300 g
  • masła
    30 g
  • białego wina, wytrawnego
    170 g
  • wody
    300 g
  • koncentratu pomidorowego
    10 g
  • koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
    1 - 1 ½ łyżeczki
    1 - 1 ½ kostki bulionu drobiowego (na 0,5 l), pokruszonej
  • skórki otartej z cytryny ekologicznej, bez białych błonek
    1 łyżeczka
  • papryki słodkiej, mielonej
    2 łyżeczki
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ½ łyżeczki
  • ryżu długoziarnistego
    200 g
Twarożek z morelami
  • orzechów pekan
    60 g
    60 g orzechów włoskich, łuskanych
  • twarogu sernikowego, z wiaderka
    250 g
  • jogurtu naturalnego
    250 g
  • cukru pudru
    4 łyżeczki
  • cukru waniliowego, wykonanego w TM
    2 łyżeczkę
    4 łyżeczki cukru wanilinowego
  • moreli bez pestek, przekrojonych na pół
    400 g
  • syropu klonowego
    1 łyżka
    1 łyżka miodu, płynnego
Wykończenie
  • śmietany, min. 30% tłuszczu
    125 g
  • kwaśnej śmietany, 12% tłuszczu
    50 g
    50 g jogurtu naturalnego
  • mąki pszennej
    10 g
  • syrop klonowy do skropienia
    miód, płynny, do skropienia

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 1037.8 kcal / 4344.8 kJ
Białko 44.5 g
Tłuszcz 57.3 g
Węglowodany 82.3 g
Błonnik 6.5 g
Tłuszcz nasycony 23.5 g
Sód 974.3 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...