Imprezowa sałatka makaronowa
TM6 TM5

Imprezowa sałatka makaronowa

3.7 (131 ocen)

Składniki

  • 250 g mięsa mielonego, dowolnego (patrz wskazówka)
  • 1 opakowanie makaronu, suchego, krótkiego (500 g, np. mini penne)
  • woda, do gotowania makaronu
  • 1 łyżeczka soli, plus dodatkowa ilość do gotowania makaronu i do smaku
  • 150 g kostek boczku
  • 15 g oleju, plus dodatkowa ilość do smażenia
  • 150 g cebuli, pokrojonej w ósemki (patrz wskazówka)
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego, plus dodatkowa ilość do smaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki kaparów, konserwowych, odsączonych
  • 100 g ogórków konserwowych, pokrojonych na kawałki
  • 150 g crème fraîche, min. 30% tłuszczu (patrz wskazówka)
    lub 150 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
  • 50 - 100 g mleka (patrz wskazówka)
  • 10 g musztardy
  • 100 g sosu barbecue (patrz wskazówka)
  • 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • 10 g sosu Worcestershire
  • 5 g białego octu winnego
    lub 5 g białego octu balsamicznego
  • 140 g kukurydzy, konserwowej, odsączonej
  • 125 g czerwonej fasoli Kidney, z puszki, odsączonej
  • 3 zielone cebulki ze szczypiorkiem, pokrojone w 5 mm plastry

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1366.3 kJ / 326.6 kcal
Białko
11.9 g
Węglowodany
38.3 g
Tłuszcz
14 g
Tłuszcz nasycony
5.2 g
Błonnik
2.5 g
Sód
554.4 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy