Tagliatelle ze szparagami i pesto bazyliowym; Tiramisu truskawkowe w szklankach

Tagliatelle ze szparagami i pesto bazyliowym; Tiramisu truskawkowe w szklankach

4.7 50 ocen
Przygotowanie 1 godz. 10 min
Czas całkowity 1 godz. 25 min
4 porcje

Składniki

  • 300 g makaronu, suchego, typu tagliatelle o czasie gotowania 7 min
Pesto bazyliowe i szparagi
  • 60 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
    60 g sera grana padano, pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 20 g orzeszków piniowych
    20 g migdałów, w słupkach
  • 1 - 2 ząbki czosnku
  • 60 g liści bazylii, świeżych
  • 150 g oliwy z oliwek
  • 2 ¼ - 2 ½ łyżeczki soli
  • 1900 g wody
  • 400 - 500 g zielonych szparagów bez twardych końcówek, pokrojonych na 3 cm kawałki
Truskawkowe tiramisu w szklance
  • 400 g truskawek, świeżych 250 g przekrojonych na pół, 150 g pokrojonych w 0,5 cm plastry
  • 100 - 150 g biszkoptów lady fingers pokrojonych na 3-4 cm kawałki
  • 40 g likieru pomarańczowego, np. Cointreau® plus 1 łyżka
    40 g soku z pomarańczy, plus 1 łyżka
  • 100 g śmietany, min. 30% tłuszczu mocno schłodzonej
  • 50 g cukru
  • 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 250 g sera mascarpone schłodzonego, podzielonego na kawałki
  • 120 g jogurtu greckiego

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 1291.5 kcal / 5403.5 kJ
Białko 29.7 g
Tłuszcz 79.5 g
Węglowodany 108.2 g
Błonnik 7.6 g
Tłuszcz nasycony 27.5 g
Sód 1911.5 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...