
Urządzenia i Akcesoria
Tagliatelle ze szparagami i pesto bazyliowym; Tiramisu truskawkowe w szklankach
Przygotowanie 1 godz. 10 min
Czas całkowity 1 godz. 25 min
4 porcje
Składniki
-
300 g makaronu, suchego, typu tagliatelle o czasie gotowania 7 min
Pesto bazyliowe i szparagi
-
60 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
-
20 g orzeszków piniowych
-
1 - 2 ząbki czosnku
-
60 g liści bazylii, świeżych
-
150 g oliwy z oliwek
-
2 ¼ - 2 ½ łyżeczki soli
-
1900 g wody
-
400 - 500 g zielonych szparagów bez twardych końcówek, pokrojonych na 3 cm kawałki
Truskawkowe tiramisu w szklance
-
400 g truskawek, świeżych 250 g przekrojonych na pół, 150 g pokrojonych w 0,5 cm plastry
-
100 - 150 g biszkoptów lady fingers pokrojonych na 3-4 cm kawałki
-
40 g likieru pomarańczowego, np. Cointreau® plus 1 łyżka
-
100 g śmietany, min. 30% tłuszczu mocno schłodzonej
-
50 g cukru
-
20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
250 g sera mascarpone schłodzonego, podzielonego na kawałki
-
120 g jogurtu greckiego
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
1291.5 kcal /
5403.5 kJ
Białko
29.7 g
Tłuszcz
79.5 g
Węglowodany
108.2 g
Błonnik
7.6 g
Tłuszcz nasycony
27.5 g
Sód
1911.5 mg