![Tagliatelle ze szparagami i pesto bazyliowym; Tiramisu truskawkowe w szklankach Tagliatelle ze szparagami i pesto bazyliowym; Tiramisu truskawkowe w szklankach](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/30bcfbed-ef15-4f89-81e3-c33207e9cae1/Derivates/ded87bbe-0155-493f-af23-39ee757eb64b.jpg)
Wersje kompatybilne
Tagliatelle ze szparagami i pesto bazyliowym; Tiramisu truskawkowe w szklankach
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 300 g makaronu, suchego, typu tagliatelle, o czasie gotowania 7 min
Pesto bazyliowe i szparagi
-
60
g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki
lub 60 g sera grana padano, pokrojonego na 3 cm kawałki -
20
g orzeszków piniowych
lub 20 g migdałów, w słupkach - 1 - 2 ząbki czosnku
- 60 g liści bazylii, świeżych
- 150 g oliwy z oliwek
- 2 ¼ - 2 ½ łyżeczki soli
- 1900 g wody
- 400 - 500 g zielonych szparagów, bez twardych końcówek, pokrojonych na 3 cm kawałki
Truskawkowe tiramisu w szklance
- 400 g truskawek, świeżych, 250 g przekrojonych na pół, 150 g pokrojonych w 0,5 cm plastry
- 100 - 150 g biszkoptów lady fingers, pokrojonych na 3-4 cm kawałki
-
40
g likieru pomarańczowego, np. Cointreau®, plus 1 łyżka
lub 40 g soku z pomarańczy, plus 1 łyżka - 100 g śmietany, min. 30% tłuszczu, mocno schłodzonej
- 50 g cukru
- 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 250 g sera mascarpone, schłodzonego, podzielonego na kawałki
- 120 g jogurtu greckiego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 5403.5 kJ / 1291.5 kcal
- Białko
- 29.7 g
- Węglowodany
- 108.2 g
- Tłuszcz
- 79.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 27.5 g
- Błonnik
- 7.6 g
- Sód
- 1911.5 mg
Alternatywne przepisy
Tartaletki z nektarynkami i kremem cytrynowym z mascarpone (TM5)
1h 50min
Tatar z marchewki; Naleśniki ze szpinakiem w sosie pomidorowym
1h 30min
Gnocchi z sosem warzywnym; Serniczki z musem porzeczkowym
45min
Roladki z kurczaka z warzywnym kuskusem; Tiramisu truskawkowo-melonowe
1 Std. 35 Min
Sałatka makaronowa z rukolą i groszkiem; Muffiny owocowe
1 godz.
Ryba z sosem chimichurri, fasolką i ziemniakami; Warstwowy deser z chia
1 godz.
Makaron cannelloni ze szpinakiem
1u. 20min
Sałatka z rumienionymi szparagami
20min
Sałatka z truskawkami, burratą i bazyliowym pesto (TM5)
20min
Wrapy z warzywami i sosem ziołowym (TM5)
45min
Grzanki z salsą pomidorową, awokado i jajkiem na miękko
25min
Bruschetta z pomidorami i mozzarellą
25min