Hot-dogi z salsą z mango i orzechowym majonezem
TM6 TM5

Hot-dogi z salsą z mango i orzechowym majonezem

4.7 (61 ocen)

Składniki

Orzechowy majonez

  • 250 g oleju arachidowego
  • 1 jajko, o temp. pokojowej (patrz wskazówka)
  • 2 łyżeczki musztardy
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu cayenne, mielonego

Hot-dogi

  • 30 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 1 czerwona papryczka chili, świeża, bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
  • 70 g orzechów nerkowca, prażonych, niesolonych
  • 5 g kolendry, świeżej, tylko liście, plus dodatkowa ilość do dekoracji
  • 250 g miąższu mango, świeżego, pokrojonego w 5 mm kostkę
  • 15 g soku z limonki, świeżo wyciśniętego
  • 20 g słodkiego sosu chili
  • 1 łyżeczka sosu rybnego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka sól
  • 15 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • 2 zielone cebulki ze szczypiorkiem, posiekane
  • 6 parówek o wysokiej zwartości mięsa
  • 6 bułek do hot-dogów (patrz wskazówka)
  • liście szpinaku baby, świeże, do podania
  • kiełki fasoli mung, świeże, do dekoracji
  • ryż preparowany, do dekoracji (opcjonalnie)

Wartości odżywcze
na 1 sztukę
Kalorie
2366 kJ / 566 kcal
Białko
14 g
Węglowodany
47 g
Tłuszcz
36 g
Tłuszcz nasycony
7 g
Błonnik
3.5 g
Sód
1416 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy