
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Prawn Marinade
- 250 g prawns peeled, deveined
- 20 g chilli powder
- 10 g lemon juice
- 5 g palm sugar
- 20 g water
- 1 tsp turmeric powder
- ½ tsp cumin powder
- 1 pinch fennel powder
- ½ tsp coriander powder
- ½ tsp curry powder
- 1 pinch garam masala
- 1 tsp salt adjust to taste
- ¼ tsp ground black pepper
Biryani
- 15 g ghee
- 25 g cooking oil
- 2 onions thinly sliced
- 1 tbsp ginger garlic paste (see tip)
- 1 cinnamon stick
- 2 cloves
- 2 cardamom pods
- 1 tsp fennel seeds
- 1 tsp cumin seeds
- 2 dried bay leaves
- 1 green chilli deseeded, thinly sliced
- ¼ tsp garam masala
- 1 tomato cut in small cubes
- 1 tbsp Greek yogurt
- 20 g coriander leaves
- 20 mint leaves
- 20 g raisins plus extra for garnishing
- 1100 g water
- ½ tsp salt
- 250 g Basmati rice rinsed
- 50 g coconut milk
- 20 g cashew nuts toasted, to garnish
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 343 kcal / 1434 kJ
- Białko
- 13 g
- Tłuszcz
- 11 g
- Węglowodany
- 49 g
- Błonnik
- 3 g
- Tłuszcz nasycony
- 4 g
- Sód
- 462 mg
Alternatywne przepisy
Sri Lankan red beef curry with rice
1 godz. 40 min
Lamb biryani with vegetable curry
1 godz. 30 min
Mutton Peratal
1 godz. 25 min
Pilau rice using rice mode
40 min
Malabar Prawn Curry
1 godz. 25 min
Whole fish curry
45 min
Prawn Arrabbiata
30 min
Rasam
20 min
Potato Peratal
40 min
Nasi Arab (Arabian Rice)
45 min
Biryani-style rice
1 godz. 5 min
Prawn Bhuna
30 min