Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 1 tsp mustard seeds
- 1 tsp cumin seeds
- 1 tsp white dhal (ulunthu)
- 1 tsp fennel seeds
- 6 cloves
- 2 star anise
- 6 cardamom, seeds only
- 1 cinnamon stick
- 50 g cooking oil
- 200 g onions, sliced thinly
- 5 sprigs curry leaves, deveined
- 1500 g mutton, boneless leg, cut in cubes (3 cm x 3 cm)
- 190 g coconut milk
- 60 g water
- 80 g ginger garlic paste (see tip)
- 40 g chilli powder
- 15 g meat curry powder
- 2 tsp fennel powder
- 2 tsp cumin powder
- 2 tsp sugar
- 2 tsp salt, adjust to taste
- 350 g potatoes, cut in cubes (2 cm x 2 cm)
- 40 g fresh coriander
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 2836 kJ / 678 kcal
- Białko
- 67 g
- Węglowodany
- 29 g
- Tłuszcz
- 34 g
- Tłuszcz nasycony
- 16 g
- Błonnik
- 6 g
- Sód
- 448 mg
Alternatywne przepisy
Chapatis
1h
Malabar Prawn Curry
1h 25min
Vegetable Sambar
35 Min
Prawn Biryani
1h 15 min
Rendang Tok with Pulut Kuning (Perak Beef Rendang with Yellow Glutinous Rice)
2h 45min
Rasam
20 Min
Sambal Tumis Udang (Prawn Sambal)
30 min
Nadan Mutta (Egg Curry)
50 Min
Curry Mee
30 min
Sayur Lodeh (Indonesian Vegetable Stew in Coconut Milk)
45 min
Chicken Rendang
45 min
Ayam Masak Lemak Cili Api (Braised Chicken with Hot Creamy Coconut Milk)
35 Min