
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Arabian Spice Mix
- 2 tbsp coriander seeds
- 1 tbsp cumin seeds
- 1 tbsp black peppercorns
- 8 cardamoms
- 3 dried bay leaves
- 1 cinnamon stick
- 1 tsp cloves
Chicken
- 1 tsp paprika powder adjust to taste
- 2 tbsp olive oil
- 1 ½ tbsp lemon juice
- 1 ½ tsp salt adjust to taste
-
½
tsp orange food colouring
lub 1 pinch saffron - 4 - 5 whole chicken legs with skin, fats removed, not scored (see tips)
- 1400 g water
Salad
- 1 cucumber seeds removed, coarsely chopped
- 1 tomato seeds removed, coarsely chopped (see tips)
- 30 g yellow onions coarsely chopped
- 20 g coriander leaves coarsely chopped
- 10 g pitted olives coarsely chopped (opcjonalnie)
- 2 tbsp lemon juice adjust to taste
- ½ tsp salt adjust to taste
- ½ tsp sugar adjust to taste
Rice and Soup
- 350 g Basmati rice rinsed (see tips)
- 1 ½ tbsp salt adjust to taste
- 2 cardamoms
- 1 cinnamon stick
- 2 green chillies (opcjonalnie)
- coriander leaves to garnish
Harrah Sauce
- 2 fresh red chillies
- 2 - 5 bird's eye chillies (chilli padi) (opcjonalnie)
- 4 garlic cloves
- 1 tomato large sized, cut in quarters
- 10 g coriander leaves
- 2 tbsp lemon juice
- ¼ tsp salt adjust to taste
- 3 - 4 tsp sugar
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 609 kcal / 2548 kJ
- Białko
- 47 g
- Tłuszcz
- 16 g
- Węglowodany
- 67 g
- Błonnik
- 4 g
- Tłuszcz nasycony
- 3 g
- Sód
- 3364 mg