
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Spice Mix
- 1 tsp chilli powder
- ½ tsp ground turmeric
- 3 tsp curry powder
- ½ tsp ground black pepper
Curry
- 500 g chicken breast fillets, skinless cut in pieces (3 cm)
- 1 Tbsp lime juice
- 1 tsp fine sea salt plus extra to taste
- 1 garlic clove
- 2 ½ cm fresh root ginger peeled, cut in round slices (2 mm)
- 1 cinnamon stick
- 2 cardamom pods
- 2 cloves
- 40 g oil
- 8 fresh curry leaves
- 1 onion sliced
- 50 g tomato purée
- 120 g coconut cream
- 120 g coconut milk
- ½ tsp sugar
- 1 red chilli
- 1 carrot
- 1 - 2 pinches ground black pepper to taste
- 2 medium eggs
- 3 roti cut in strips (1 cm)
- 1 lime cut in wedges, for garnishing
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 354 kcal / 1488 kJ
- Białko
- 26 g
- Tłuszcz
- 19 g
- Węglowodany
- 18 g
- Błonnik
- 7 g
Alternatywne przepisy
Beef Korma
2 godz. 25 min
Chicken Jalfrezi
1 godz.
Butter Chicken
50 min
Chicken and Mushroom Balti
50 min
Kofta Curry
1 godz. 10 min
Prawn Bhuna
30 min
Keralan Fish Curry
30 min
Prawn Curry
30 min
Cape Malay Chicken Curry
1 godz.
Chicken Saag
50 min
Lamb Rogan Josh
1 godz. 45 min
Sri Lankan Red Beef Curry
1 godz. 35 min