Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 2 tsp gingelly oil
- 1 tsp mustard seeds
- 1 tsp urad dhall
- 1 tsp chana dhal, soaked for 20 minutes, drained
- 2 sprigs curry leaves, deveined
- ½ tsp ground turmeric
- 1 pinch asafoetida
- 1 tsp salt, adjust to taste
- 20 g roasted peanuts, with skin, plus extra for garnishing
- 20 g roasted cashew nuts, without skin, plus extra for garnishing
- 450 g cooked rice (type Basmathi) (see tip)
-
60
g lime juice
lub lemon juice
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 671 kJ / 160 kcal
- Białko
- 4 g
- Węglowodany
- 22 g
- Tłuszcz
- 7 g
- Tłuszcz nasycony
- 1 g
- Błonnik
- 1 g
- Sód
- 610 mg
Alternatywne przepisy
Vegetable Sambar
35 λεπτ.
Chhole (chickpea curry) and rice
45min
Spiralized Butternut Squash with Italian Sausage, Gorgonzola and Walnuts
Brak ocen
Ghee Rice
1h 15min
Kuzi Ayam (Kelantanese Chicken Curry)
1ωρ. 30 λεπτ.
Laksam (Kelantan Flat Rice Noodles in Fish Gravy)
2 Std. 25 Min
Dosa (Indian Rice and Lentil Crepes)
16 Std.
Thosai (Rice and Lentil Pancakes)
9h 10min
Prawn Biryani
1h 15min
Rasam
20 λεπτ.
Chapatis
1hod.
Idli
15hod. 40min