Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 9 oz basmati rice
- 2 ½ oz urad dal (black lentils), skinless, split
- 1 ½ oz chana dal (chickpeas), skinless, split
- 1 tsp fenugreek seeds (methi seeds)
- 35 ½ oz water, divided, plus extra to sprinkle
- 1 oz lemon juice
- 1 tsp salt
-
1 ½
oz ghee
lub 1 ½ oz coconut oil (for vegan)
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 1937.3 kJ / 463 kcal
- Białko
- 11 g
- Węglowodany
- 72 g
- Tłuszcz
- 14.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 11.3 g
- Błonnik
- 4.8 g
- Sód
- 0.6 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Tarka dal
30 Min
Puri
35 min
Moong Dhall (Green Peas Dhall)
40 min
Dosa with spiced potato filling
17 Std. 40 Min
Lemon rasam
40 min
Chapatis
1h
Thosai (Rice and Lentil Pancakes)
9h 10min
Fresh coconut chutney
10 min
Sambhar
1 Std. 5 Min
Palak Paneer
45 min
Carrot halwa
1 Std. 5 Min
Amritsari dal
26 Std.